De ce se teme premierul Putin?
Premierul rus Vladimir Putin s-a angajat sa acorde subventii generoase fermierilor, in conditiile in care are nevoie de sprijinul lor in acest an electoral, dar si din cauza temerilor ca o recolta proasta va provoca noi socuri pentru preturile alimentelor, arata Reuters.
Seceta a distrus anul trecut circa o treime din culturile de cereale ale Rusiei, alimentand inflatia, cu impact asupra popularitatii partidului lui Putin, Rusia Unita, care va incerca, in alegerile din decembrie, sa pastreze majoritatea in Parlament.
"Rusia Unita are cei mai multi votanti in mediul rural. Rusia Unita trebuie sa tina seama de acest fapt si sa actioneze in consecinta", a declarat Putin la un congres al fermierilor, in Tambov.
El a aratat ca guvernul va aloca in acest an 150 de miliarde de ruble (cinci miliarde de dolari) pentru sustinerea agriculturii, respectiv pentru achizitia de carburanti, imprumuturi si leasing pentru echipamente.
Alegerile din decembrie vor arata interesul electoratului petnru schimbare si vor influenta decizia lui Putin de a candida sau nu la presedintie, in martie 2012.
O noua recolta agricola proasta va face mai dificil transferul de putere in Rusia.
"Trebuie sa pastreze simpatia electoratului rural. Este esential pentru succesul lor in alegeri. Dar evolutia vremii nu poate fi controlata de Putin", a declarat analistul politic Pavel Salin.
Unii comentatori considera ca majorarea preturilor alimentelor a stat la originea revoltelor din tarile arabe, iar istoricii spun ca problemele de aprovizonare din St Petersbourg au contribuit la declansarea revolutiei bolsevice din 1917.
In ultimii cinci ani, Rusia a cheltuit 25 de miliarde de dolari pentru sustinerea dezvoltarii sectorului agricol, iar in 2009 a fost al treilea mare exportator de cereale la nivel mondial.
In urma secetei, Rusia a interzis exporturile de cereale pana in iulie, dar termenul ar putea fi prelungit pana la sfarsitul acestui an.