David Cameron, suparat ca nemtii nu sprijina economia europeana: "De ce Germania nu face mai mult pentru zona euro?"
Premierul Marii Britanii, David Cameron, si-a exprimat public frustrarea vizavi de tentativa esuata a Germaniei de a salva zona euro, avand in vedere situatia actuala a statului elen, cat si economia prabusita a Italiei, scrie The Telegraph.
David Cameron a declarat ca “este greu de inteles” de ce Banca Centrala Europeana, institutie care se bazeaza in mare parte pe fondurile nemtilor, “nu face mai mult” pentru tarile “asediate” de criza.
Zilele trecute circulau zvonuri despre demisia fortata a lui Silvio Berlusconi, prim-ministrul Italiei, pentru a permite formarea unui nou guvern, capabil sa reduca cheltuielile publice. Premierul italian a negat insa o posibila demisie, postand luni un mesaj pe pagina sa de Facebook. Acesta a socat insa toti liderii politici ai lumii atunci cand a adormit in timpul sesiunilor Summitului G20 de saptamana trecuta, de la Cannes. Unul dintre guvernantii prezenti la intalnire a descris comportamentul lui Berlusconi ca fiind “incredibil”, scrie The Telegraph.
Costul obligatiunilor italiene au ajuns luni la un nou record, iar guvernul de la Roma ar putea fi fortat sa recurga la asistenta internationala in urmatoarele zile. Ministrul italian de Finante, Giulio Tremonti, a parasit astazi reuniunea de la Bruxelles a omologilor sai din cadrul UE pentru a se intoarce la Roma, unde este prevazut un vot crucial in Parlament cu privire la viitorul lui Silvio Berlusconi, potrivit AFP, care citeaza o sursa diplomatica europeana.
Un vot test pentru seful Guvernului italian are loc marti la Roma si se refera la aprobarea de catre Camera Deputatilor a bilantului statului italian pe 2010 inaintea unui vot de incredere programat pentru zilele urmatoare pe tema masurilor impotriva crizei, promise UE la sfarsitul lui octombrie.
Un nou guvern grec urmeaza sa se infiinteze astazi, cu un fost presedinte al Bancii Centrale Europene ca prim-ministrul. Acesta ar putea recurge la taieri bugetare fara precedent, subliniaza ziaristii englezi. Cu toate astea, liderii europeni merg inainte cu Fondul European de Stabilitate Financiara, un plan in valoare de 1.000 de miliarde de euro, care va suporta economiile slabe ale continetului. Liderii din zona euro au incercat sa stranga finante de la state precum China sau Rusia, fara prea mare succes.
De cealalta parte, premierul Marii Britanii este de parere ca BCE ar trebui sa tipareasca bani in cadrul unui program care sa salveze Italia si posibil Spania de la colaps. BCE este dependenta de finantarea nemtilor, insa Angela Merkel, cancelarul Germaniei a refuzat sa sprijine institutia europeana, jucand un rol decisiv in bailout-ul zonei euro, pe fondul temerilor care ar putea cauza inflatia.
Este pentru prima data cand premierul englez isi exprima mahnirea vizavi de germani, prin blocarea unui acord care implica BCE. “Este de datoria statelor din zona euro si BCE sa sprijine moneda europeana, iar actiunile globale nu pot juca rol de substituente. Germania nu este pregatita sa suporte o implicare directa a Bancii Centrale”, a spus Cameron in Camera Comunelor.
Prim-ministrul Angliei a sustinut ca BCE a intervenit pe piete. Cameron a declarat ca tara sa era pregatita sa majoreze fondurile britanice catre FMI, in ciuda ingrijorarilor catorva deputati conservatori. Expunerea britanicilor catre FMI ar putea depasi 40 miliarde de lire sterline. Fondurile ar putea fi folosite pentru salvarea tarilor europene, in cazul in care UE esueaza in gasirea unei solutii optime.
Christine Lagarde, directorul general al FMI, a avertizat deja ca problema datoriilor de stat s-ar putea raspandi in estul Europei, anunta AFP.
O recesiune in zona euro, posibil destul de severa, devine inevitabila pana la sfarsitul acestui an, scriu si jurnalistii de la Financial Times. Productia industriala a Germaniei a scazut in luna septembrie, cifra raportata, luni, de guvernul de la Berlin. In august, productia nemtilor a scazut cu pana la 2,7%. Rezultatele trimestrului trei, inregistrate in sectorul industrial german, au fost insa cu 1,7% mai mari decat cele totalizate in perioada anterioara.
“S-a inregistrat o scadere generala. Daca se va inrautati, va depinde atat de criza datoriilor, cat si de comportamentul sectorului bancar”, a spus Dirk Schumacher, economist al Goldman Sachs.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: