"Pot confirma ca premierul Cameron a amanat discursul de vineri din cauza crizei din Algeria", a declarat purtatorul de cuvant al Downing Street, precizand ca primul-ministru va ramane in Marea Britanie.

Biroul de presa al lui David Cameron anuntase, la inceputul saptamanii, ca premierul britanic urma sa tina un discurs, vineri, in Olanda, despre relatia tarii cu Uniunea Europeana.

Luni dimineata, David Cameron, care doreste reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu UE, a respins ideea ca ar "santaja" partenerii europeni si ca demersul sau ar fi "periculos" pentru locul tarii in UE.

"Premierul intentioneaza sa expuna viziunea privind viitorul Uniunii Europene, despre modul in care UE trebuie sa evolueze si despre relatia Marii Britanii cu UE", a declarat purtatorul de cuvant al Downing Street.

Surse sustin ca prim-ministrul are in plan sa reduca din puterea pe care Bruxelles-ul o are asupra Marii Britanii, plan pe care intentioneaza apoi sa il supuna votului public, printr-un referendum.

Discursul va fi rostit in fata reprezentantilor mediilor de afaceri si diplomatilor europeni.

Europa trece printr-o perioada de schimbari, din cauza monedei unice. Putem sa ne folosim de acest proces ca sa ne asiguram ca relatia cu Uniunea Europeana se desfasoara in interesul nostru. Bruxelles-ul se amesteca prea mult, ne trateaza cu prea multa superioritate si trebuie sa facem ceva in acest sens”, a declarat Cameron intr-un interviu pentru televiziunea britanica Daybreak.

Cred ca este benefic pentru noi sa fim in Uniunea Europeana, pentru ca suntem o natiune care se bazeaza pe comert, dar nu vreau doar sa vindem bunuri Europei, ci trebuie sa avem o pozitie la masa rotunda si sa ne impunem propriile reguli”, a adaugat premierul britanic.