Financial Times: UE face planuri de buget fara Marea Britanie
Oficiali ai UE lucreaza la un plan pentru formularea unui buget pe termen lung fara Marea Britanie. Pasul reflecta frustarea tot mai ridicata privind cererea Londrei pentru inghetarea cheltuielilor, care nu poate fi reconciliata cu pozitia celorlalte state, noteaza Financial Times.
Atat oficiali UE cat si diplomati ai statelor membre au analizat fezabilitatea juridica si tehnica pentru un astfel de buget, au declarat surse apropiate situatiei, inaintea unui summit care incepe joi la Bruxelles, unde cei 27 de sefi de stat sau guvern ai tarilor membre vor incerca sa ajunga la o intelegere asupra bugetului pe termen lung.
Perspectivele acestei intalniri au devenit mai putin optimiste in ultimele zile, scrie Financial Times. Mai multi diplomati au ajuns la concluzia ca va fi imposibila acceptarea cererilor Marii Britanii si se asteapta la un esec.
"Din cauza pozitiei Marii Britanii, se cauta, atat in capitalele nationale cat si la Bruxelles, o solutie in 26. Este analizata optiunea din perspectiva financiara si juridica", a spus un oficial.
Planul ar putea fi parte a strategiei de negociere, cu scopul de a creste presiunea pentru un compromis asupra premierului britanic, David Cameron.
Oficialii admit ca o astfel de abordare - daca va fi urmata - ar fi deosebit de complexa. Ar avea, de asemenea, consecinte grave pentru relatia, deja fragila, a Marii Britanii cu restul UE.
Guvernul britanic a anuntat ca este"sigur" ca ideea este discutata la Bruxelles, dar a respins ca "inacceptabila" posibilitatea unui acord de buget fara Marea Britanie.
"In final trebuie sa ne punem de acord asupra modului in care cheltuim acesti bani. Avem o contributie neta semnificativa, iar parlamentul are o pozitie clara in aceasta privinta", a declarat un purtator de cuvant al premierului.
Pozitia lui Cameron, de a cere inghetarea cheltuielilor la nivelul anului 2011, este cea mai agresiva in randul statelor UE in prvinta bugetului pentru 2014-2020, care ar trebui sa acopere circa 1.000 de miliarde de euro. Suedia a adoptat o pozitie similara Marii Britanii, iar alte tari ar putea de asemenea impiedica un acord.
Presedintele Frantei, Francois Hollande, a declarat, sambata, ca "mai important decat orice, cheltuielile pentru agricultura trebuie mentinute". Politicienii britanici considera ca sansele unui compromis saptamana aceasta au crescut in ultimele zile de la circa 10% la aproape 30%, insa cel mai probabil rezultat este continuarea negocierilor anul urmator.
Statele membre care vor sa se ajunga la intelegere sunt ingrijorate cel mai mult de Marea Britanie, intrucat premierul Cameron ar obtine beneficii politice importante pe plan intern daca s-ar opune prin veto unui buget la Bruxelles.
Bugetul alternativ analizat la Bruxelles ar viza doar o perioada de un an, situatie care, conform regulilor UE, necesita majoritate calificata de voturi. Bugetul pe termen lung, care se intinde pe sapte ani, are nevoie de unanimitate. Una dintre problemele majore este insa necesitatea aprobarii veniturilor de catre toate statele membre. Fara aceasta, sumele restituite Germaniei, Olandei si Suediei ar fi in pericol, precum si sistemul folosit pentru taxele vamale si alte surse de finantare UE. "Ar fi un cosmar tehnic", a spus un diplomat.