Daca nu si-ar fi amanat discursul, David Cameron ar fi pus Europa pe jar. Ce urma sa declare premierul britanic in Olanda
Marea Britanie ar putea "devia" spre o iesire din Uniunea Europeana daca Blocul comunitar nu va fi reformat, ar fi urmat sa declare la Amsterdam premierul David Cameron, care si-a amanat discursul din cauza crizei ostaticilor, informeaza AFP.
Conform Downing Street, David Cameron considera ca exista trei probleme majore in cadrul UE: in afara de criza din zona euro si de lipsa de competitivitate fata de statele emergente, "exista o prapastie intre institutiile UE si cetateni, prapastie care s-a accentuat in ultimii ani".
"Aceasta lipsa de legitimitate democratica si de adeziune este resimtita intens in Marea Britanie", adauga seful Guvernului britanic.
"Daca nu vom aborda aceste probleme, exista riscul ca Europa sa esueze si ca britanicii sa devieze spre o iesire" din Blocul comunitar, avertizeaza liderul conservator.
"Nu vreau ca acest lucru sa se intample. Vreau ca Uniunea Europeana sa fie un succes, vreau o relatie intre Marea Britanie si UE care sa ne mentina in cadrul Uniunii", a subliniat David Cameron.
Biroul de presa al lui David Cameron anuntase, la inceputul saptamanii, ca premierul britanic urma sa tina un discurs, vineri, in Olanda, despre relatia tarii cu Uniunea Europeana.
Luni dimineata, David Cameron, care doreste reconfigurarea relatiei Marii Britanii cu UE, a respins ideea ca ar "santaja" partenerii europeni si ca demersul sau ar fi "periculos" pentru locul tarii in UE.
"Premierul intentioneaza sa expuna viziunea privind viitorul Uniunii Europene, despre modul in care UE trebuie sa evolueze si despre relatia Marii Britanii cu UE", a declarat purtatorul de cuvant al Downing Street.
Surse sustin ca prim-ministrul are in plan sa reduca din puterea pe care Bruxelles-ul o are asupra Marii Britanii, plan pe care intentioneaza apoi sa il supuna votului public, printr-un referendum.
Discursul va fi rostit in fata reprezentantilor mediilor de afaceri si diplomatilor europeni.
“Europa trece printr-o perioada de schimbari, din cauza monedei unice. Putem sa ne folosim de acest proces ca sa ne asiguram ca relatia cu Uniunea Europeana se desfasoara in interesul nostru. Bruxelles-ul se amesteca prea mult, ne trateaza cu prea multa superioritate si trebuie sa facem ceva in acest sens”, a declarat Cameron intr-un interviu pentru televiziunea britanica Daybreak.
“Cred ca este benefic pentru noi sa fim in Uniunea Europeana, pentru ca suntem o natiune care se bazeaza pe comert, dar nu vreau doar sa vindem bunuri Europei, ci trebuie sa avem o pozitie la masa rotunda si sa ne impunem propriile reguli”, a adaugat premierul britanic.
Pe acelasi subiect: