Proiectul urmeaza sa fie depus in Parlamentul de la Atena saptamana viitoare.

Autoritatile estimeaza ca masurile propuse de ministrul de Justitie, Haralambos Athanasiou, vor permite recuperarea a circa 2,5 miliarde de euro.

Proiectul prevede ca cei acuzati de evaziune fiscala, spalare de bani, declaratii incorecte de venit sau frauda vor beneficia de clementa daca inapoiaza banii furati.

Daca fondurile sunt returnate integral inainte ca suspectul sa ajunga in instanta, acesta va fi condamnat la trei ani de inchisoare, in loc de inchisoare pe viata. Daca banii sunt inapoiati inainte de judecarea procesului, pedeapsa va fi redusa la sapte ani, iar daca sunt returnati inainte de judecarea apelului pedeapsa va fi de 10 ani.

Proiectul permite autoritatilor judiciare din Grecia sa confiste si sa lichideze proprietatile suspectilor acuzati ca au furat bani de la stat.

Sisteme similare au fost aplicate deja in alte state europene, precum Germania, unde din 4,5 milioane de suspecti care au avut posibilitatea de a returna banii obtinuti ilegal, doar 700.000 de intrat la inchisoare.

In februarie anul trecut, Vassilis Papageorgopoulos, fost primar al orasului Salonic in perioada 1999-2010, a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru delapidarea, in colaborare cu alte 17 persoane, a 17,9 milioane de euro din bugetul municipal. Fostul secretar general al primariei din Salonic, Michalis Lemousias, si fostul trezorier Panayiotis Saxonis au primit si ei condamnari pe viata.