APEL CATRE TURISTII ROMANI aflati in cele 28 de tari amenintate de tsunami. Daca intampinati probleme, contactati-ne la [email protected].

Cronologia evenimentelor:

13.43 Nivelul marii arata ca a fost generat un tsunami si este posibil ca el sa fi facut distrugeri de-a lungul unor coaste, informeaza Pacific Tsunami Warning Center. In baza acestor date, amenintarea este valabila de-a lungul tuturor tarmurilor din Oceanul Indian.

Pentru aceste zone, cand valuri neobisnuite nu sunt semnalate pentru cel putin doua ore dupa timpul estimat, autoritatile locale pot sa ridice atentionarea si sa anunte ca pericolul a trecut. Insa pericolul pentru ambarcatiuni si structurile de pe tarm va exista timp de mai multe ore, din cauza curentilor rapizi.

13.30 Un tsunami este putin probabil sa se produca, deoarece pamantul s-a miscat in plan orizontal, nu vertical, deci nu a dislocat volume mari de apa, a declarat un expert de la Institutul american de Geofizica (USGS), citat de BBC News Online si preluat de Mediafax.

13.15 Ambasada Romaniei de la Jakarta se afla in contact permanent cu autoritatile indoneziene pentru a identifica eventuale victime in randurile cetatenilor romani in urma seismului din aceasta tara. "Ambasada Romaniei la Jakarta se afla in contact permanent cu autoritatile indoneziene pentru a identifica eventuali cetateni romani victime ale seismului produs si pentru a acorda asistenta consulara, conform procedurilor", a declarat Doris Mircea, purtator de cuvant al MAE.

Ea a explicat ca nu exista o evidenta exacta a numarului de romani aflati in Indonezia, deoarece nu exista obligatia ca acestia sa-si inscrie prezenta pe teritoriul indonezian la ambasada.

"La nivelul ambasadei sunt inregistrati 59 de cetateni romani, dar acest numar nu este relevant, deoarece nu exista obligatia pentru cetatenii romani de a se inregistra la ambasada", a explicat purtatorul de cuvant. Totodata, ea a mentionat ca membrii personalului diplomatic roman de la Jakarta nu au resimtit seismul.

13.20 Daily Mail: Premierul Marii Britanii, David Cameron, se afla in acest moment chiar in Indonezia, dar nu in regiunea vizata de tsunami, ci in capitala Jakarta - situata la peste 2.500 de kilometri la sud-est de Aceh - pe o insula diferita, Java. El a declarat ca este "foarte ingrijorat si gata sa ajute".

13.09 O replica avand magnitudinea de 6,5 s-a produs in Oceanul Indian, relateaza site-ul abc.net.au. Oficialii thailandezi au emis ordine de evacuare in statiunile turistice Phuket si Phangnga, precum si in provinciile de coasta.

13.07 Un oficial indonezian, citat de CNN, a declarat ca, dupa calculele autoritatilor, valurile de tsunami care ar putea lovi regiunea Simeulue din Aceh ar putea atinge pana la 6 metri inaltime.

12.55 India, Thailanda si Sri Lanka au lansat alerte de tsunami.

Seismul s-a produs la ora 8.38 GMT (11.38, ora Romaniei), la o adancime de 33 de kilometri si la circa 430 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra, a precizat Institutul american de Geofizica (USGS), care initial estimase magnitudinea la 8,9.

Centrul american pentru tsunami din Pacific a emis o alerta de tsunami pentru intregul Ocean Indian. "Seismele cu o asemenea magnitudine au potentialul de a genera un tsunami distructiv de amploare, care poate afecta zonele de litoral din intregul bazin al Oceanului Indian", a avertizat Centrul intr-un comunicat.

Avertizarea de tsunami precizeaza ca India a lansat o alerta de tsunami privind insulele Andaman si Nicobar, situate in Oceanul Indian. Centrul national indian de informatii oceanice a lansat o alerta cod rosu privind cele doua insule. Coastele din Andhra Pradesh si Tamil Nadu, din sudul si sud-estul tarii, au fost plasate sub supraveghere maxima.

Autoritatile thailandeze au lansat de asemenea o alerta de tsunami si au cerut locuitorilor de pe litoralul Marii Andaman sa evacueze zona. "Oamenii care locuiesc pe coasta Andaman trebuie sa se deplaseze in zone inalte si sa ramana cat de departe posibil de mare", a precizat centrul national de gestionare a catastrofelor.

La randul lor, autoritatile din Sri Lanka au lansat o alerta de tsunami pentru intregul teritoriu, in urma seismului puternic inregistrat in largul Indoneziei, sfatuind locuitorii de pe litoral sa se refugieze in locuri sigure. Guvernul se teme de valuri seismice pe coasta orientala a insulei in jurul orei 10.40 GMT (13.40, ora Romaniei).

12:50 Conform CNN, Centrul pentru Avertizari de Tsunami din Pacific a anuntat ca a fost emisa o alerta de tsunami in intreg Oceanu Indian. Electricitatea a fost intrerupta in toata provincia Banda Aceh, iar populatia se muta in zonele cu sol inalt, a declarat Sutopo Purwo Nugroho - purtator de cuvant al Agentiei Nationale pentru Managementul Dezastrelor din Indonezia.