"Trebuie sa imi asum o parte din responsabilitate pentru intrarea acestor bani in contul sotiei mele, Gu Kailai", a declarat Bo Xilai la proces.

"Imi este rusine, am fost neglijent, pentru ca erau fonduri publice, iar eu nu am supravegheat ce s-a intamplat", a adaugat Bo Xilai, judecat incepand de joi pentru coruptie si abuz de putere.

Fostul lider comunist a negat insa ca ar fi avut intentia de a deturna aceste fonduri.

Sotia lui Bo Xilai a ucis un om de afaceri britanic

Sotia liderului chinez demis Bo Xilai a afirmat intr-o marturie difuzata vineri ca l-a asasinat in 2011 pe omul de afaceri britanic Neil Heywood deoarece se temea ca acesta il "va rapi si ucide" pe fiul ei, relateaza AFP.

Gu Kailai a spus ca "a devenit foarte ingrijorata pentru securitatea" fiului ei Bo Guagua, care studia in Statele Unite, dupa ce acesta i-a marturisit ca a fost amenintat de catre Heywood, potrivit unor declaratii retransmise de tribunalul in care se tine incepand de joi procesul pentru coruptie al fostului oficial chinez Bo Xilai.

"Securitatea lui Guagua era in pericol si Bo nu era constient" de acest fapt, a continuat Gu, care nu l-a implicat pe sotul ei in asasinarea lui Heywood, crima pentru care a fost condamnata in august 2012 la moarte, cu suspendare, o pedeapsa care in China este comutata in general in inchisoare pe viata.

Omul de afaceri, apropiat de cuplul Bo inca din anii '90, a fost gasit mort in noiembrie 2011, la Chongqing, metropola din sud-vestul Chinei condusa cu o mana de fier de catre Bo Xilai. Asasinatul a precipitat caderea spectaculoasa a ambitiosului "print rosu".

Relatiile dintre Gu si Neil Heywood s-au deteriorat din cauza unei neintelegeri in legatura cu o vila de lux de la Cannes, in sud-estul Frantei. In primavara anului 2011, sotia lui Bo i-a retras britanicului dreptul de a administra vila de lux.

Impreuna cu Wang Lijun, seful politiei din Chongqing si bratul drept al lui Bo, "am stabilit o lista neagra cu persoane care trebuie supravegheate, intre care Neil Heywood, si i-am spus despre acest fapt lui Bo", a dezvaluit Gu.

"Ne temeam ca Guagua va fi asasinat in Statele Unite (...) Cu toate ca Wang mi-a garantat ca a luat masuri (pentru a-i asigura) securitatea, nu ma simteam asigurata. Din acest motiv a avut loc asasinarea (lui Heywood) pe 15 noiembrie", a explicat Gu Kailai.

Fostului lider chinez este judecat pentru coruptie si abuz de putere

Procesul liderului chinez demis Bo Xilai, acuzat de coruptie si abuz de putere, se va deschide, joi 22 august, a anuntat duminica agentia oficiala China Noua, citata de AFP.

Bo Xilai, a carui decadere a zguduit tara anul trecut, "va fi supus unui proces public" in fata Curtii intermediare din Jinan, provincia Shandong (est), a precizat China Noua, referindu-se la o informatie a tribunalului.

Fost oficial al Partidului Comunist din metropola Chongqing (sud), Bo a fost inculpat la sfarsitul lui iulie pentru coruptie si abuz de putere.

Bo a fost demis din functie si face obiectul unei anchete pentru coruptie, dupa condamnarea sotiei sale, Gu Kailai pentru uciderea unui om de afaceri britanic.

Decaderea ambitiosului lider a fost precipitata de omul sau de incredere, politistul Wang Lijun. Cazut brusc in dizgratia sefului sau, Wang a incercat, in februarie 2012, sa ceara azil politic intr-un consulat american si a dezvaluit infractiunile care au avut loc la Chongqing.

Revista Caijing, una dintre publicatiile cele mai respectate din China, a prezentat la sfarsitul lui iulie detalii despre acuzatiile aduse lui Bo, afirmand ca acesta trebuie sa raspunda pentru deturnara a 25 de milioane de yuani (trei milioane de euro), in anii 1990 cand acesta conducea orasul Dalian (nord-est).

Bo Xilai este acuzat si de abuz de putere pentru ca l-a impiedicat pe Wang Lijun, seful politiei din Chongqing, sa ancheteze in legatura cu suspiciunile privind crima comisa de sotia sa.