Cursul a deschis sedinta interbancara de ieri direct peste nivelul de 4,3 lei, iar pe parcursul diminetii a testat si cotatii de 4,31 lei. Paritatea oficiala a fost stabilita la 4,3081 lei/euro, cel mai inalt nivel inregistrat din 6 decembrie 2010 incoace, noteaza Ziarul Financiar.

Euro a mai testat pragul de 4,3 lei si in ultimele saptamani, dar cursul oficial nu a trecut de aceasta bariera, privita de jucatorii din piata drept o limita superioara dincolo de care interventia BNR pe piata ar fi inevitabila.

"Care este noul plafon? Ramane sa vedem. Ce stim sigur este ca nu mai e la 4,30 lei/euro", comenteaza un dealer. El spune ca, de fapt, plafonul de 4,30 era construit mai mult in psihologia pietei, pentru ca in piata nu s-au vazut actiuni clare intru apararea acestui nivel de curs din partea bancii centrale. "O sa ne facem eventual o idee despre un nou plafon cand o sa apara vreo actiune. Deocamdata lucrurile s-au potolit."

In continuare leul s-a aratat mult mai putin afectat de tensiunea externa in comparatie cu zlotul si forintul. Leul a pierdut mai putin de doi bani in fata euro in sedinta de ieri, in timp ce zlotul polonez a coborat la maximul ultimelor 27 de luni, de 4,48 zloti/euro.

Citeste mai multe pe www.zf.ro