Ministrul englez pentru probleme de imigrație ne-a prezentat amănuntele necesare, într-un interviu acordat Știrilor ProTV. Dacă pentru vizite scurte nu va fi nevoie de viză, studiile și munca în Marea Britanie vor fi mai strict reglementate de anul viitor.

Reporter: Domnule ministru Foster, dacă vorbim de turism, vizite scurte și ședere pentru perioade mici, ce se schimbă?

Kevin Foster, ministrul britanic pentru Imigrație: „Pentru românii care vor să viziteze Marea Britanie, să-și vadă familia sau să petreacă o mică vacanță aici, nu se va schimba mai nimic de la 1 Ianuarie 2021. Ei pot veni, ca și până acum, fară viză, dacă nu stau mai mult de șase luni. Își vor folosi pașapoartele, ca și până acum, la porțile electronice de acces din aeroporturi la sosire. Pot să vină și pentru studii, dacă nu durează mai mult de șase luni, să facă turism sau la rude în vizită. Deci nu vor fi mari schimbări.”

Reporter: Ce îi așteaptă pe românii care sunt deja stabiliți în Marea Britanie?

Kevin Foster, ministrul britanic pentru Imigrație: „Suntem încântați că peste 4, 2 milioane de oameni au făcut deja cereri online să rămână aici, iar procesul de înregistrare are loc până la sfârșitul lunii iunie, anul viitor. 550.000 dintre cei care au făcut deja cereri să rămână sunt cetățeni români. Asta e minunat pentru noi britanicii, pentru că acești români sunt prietenii noștri, vecinii noștri și ne dorim că ei să rămână. Și cei care vin până pe 31 decembrie 2020 pot face cerere de rezidență pe mai departe.”

Reporter: Care sunt detaliile de care au nevoie cei care vor veni să muncească în Marea Britanie?

Kevin Foster, ministrul britanic pentru Imigrație: „De exemplu, cine vine să muncească ca asistentă medicală, va face cerere pentru un post în sistemul medical. E o viză gratuită, este procesată mai repede ca vizele necesare pentru alte job-uri și nu trebuie să plătească nici taxă de imigrare. Cine vine, trebuie să fie calificat, să vorbească acceptabil engleza și angajatorul să aibă actele în regulă.”

Contiuarea pe www.stirileprotv.ro.