Astfel, expertii Ministerului german de Finante au doua variante in eventualitatea in care Grecia intra in insolventa. Primul scenariu prevede ca statul sa ramana in zona euro, iar in cel de-al doilea sa renunte la moneda europeana si sa reintroduca drahma.

Joc de domino

Expertii mai spun ca in cazul in care statul elen inra in insolventa trebuie sa fie deschise linii preventive de credit pentru ca tari slabite precum Spania si Italia vor avea dificultati in a se imprumuta de pe pietele financiare externe.

In plus, un asemenea scenariu ar pune presiune si pe banci, care vor avea nevoie si ele de sustinere financiara. Chiar si asa, cei de la Der Spiegel noteaza ca aceste probleme ar putea aparea idiferent de faptul ca statul elen ramane sau nu in zona euro. Insa, tratatul Uniunii Europene nu a prevazut nicio situatie si modalitatilor prin care o tara poate parasi uniunea monetara.

Papandreou sustine ca statul elen poate face fata reformelor

In cadrul unui discurs tinut sambata, Georgios Papandreou, premierul grec, a spus ca statul elen va respecta angajamentele luate fata de creditorii externi si Grecia va evita defaultul, precum si iesirea din zona euro, scrie Financial Times. "Trebuie sa urcam un deal in timpul unei furturni internationale, dar prioritatea noastra este sa salvam tara de la faliment", arata el.

Iar respectarea termenelor este cu atat mai importanta cu cat institutiile financiare au conditionat acordarea urmatoarei transe din imprumut de adoptarea unor noi conditii de austeritate care sa aduca la buget cel putin 1,7 miliarde de euro. Fara aceste masuri, Grecia nu va primi transa de 8 miliarde de euro din pachetul actual de bailout.

Pentru a respecta cerintele, cabinetul Papandreou va taia din salarii si va disponibiliza 200.000 de persoane din aparatul public, in urmatoarele saptamani.

In plus, premierul grec spune ca bancile elene cu probleme si care au nevoie de o injectie de capital de pana la 10 miliarde de dolari vor fi nationalizate.

In total, 25.000 de oameni au iesit, sambata, pe strazile Salonicului, nemultumiti de situatia dezastruoasa in care se gaseste economia Greciei.

Citeste si

Reteta succesului pe timp de criza. 5 din cele mai mari afaceri ale lumii au fost lansate in recesiune

Casele de lux ale celebritatilor. Cat costa locuintele private ale lui Richard Branson sau Jerry Seinfeld GALERIE FOTO