“Nu stim cine a facut-o, nu stim daca este un act al unei grupari, al unuia sau al mai multor oameni, nu stim deocamdata care a fost motivul”, a declarat Barack Obama intr-o conferinta de presa preluata de BBC.

Presedintele american a declarat ca evenimentul este tratat ca un atac terorist, o catalogare pe care initial a vrut sa o evite. “Acesta a fost un act de lasitate si, dat fiind ceea ce stim acum despre cele intamplate, FBI-ul investigheaza totul ca pe o actiune terorista. De fiecare data cand bombele sunt folosite impotriva civililor nevinovati este un act de teroare”, a subliniat Obama.

Statele Unite au mai avut de-a face cu acte teroriste in istoria recenta. Daca bombardamentele din Oklahoma, din 1995, in care un extremist de Dreapta a omorat 168 de oameni, nu au avut un impact foarte mare la nivel national, atacul asupra turnurilor gemene din 11 septembrie 2001 a zguduit intreaga natiune. Din acel moment, America s-a schimbat. Oamenii au inceput sa se simta vulnerabili, dar mai patrioti si cu dorinta de razbunare.

Tot evenimentele din 11 septembrie au dus la inasprirea masurilor de securitate din aeroporturi si la crearea Institutului de Securitate Nationala, cu un buget de 59 miliarde de dolari, numai anul acesta. Unii spun ca departamentul este unul supraevaluat, care nu merita atatia bani, in timp ce altii subliniaza faptul ca Boston este primul oras american atacat, de la infiintarea Institutului.

“Prevenim si anihilam zeci de comploturi si amenintari anual, fara ca poporul american sa fie constient de existenta multora dintre ele, pentru ca au fost rezolvate inainte sa apara probleme“, spune Christian Beckner, de la Institutul de Securitate Nationala.

In legatura cu atacul din Boston, unde avea loc un maraton important, Politia americana spune ca au fost luate masuri de securitate suplimentare, insa niciun indiciu nu arata ca urma sa se intample ceva atat de grav.

SUA au primit mai multe amenintari si atacuri false de la atentatele din 2011 incoace. Mai mult, americanii arata ca sunt un popor puternic si iau evenimentele de ieri ca pe niste intamplari nefericite ale realitatii cotidiene, decat ca pe ceva care sa puna la indoiala identitatea nationala.

“Am fost initial ingrijorata, dar sotul meu m-a convins ca ar trebui sa-mi depasesc frica si sa ies, sa ma bucur de aceasta zi”, spune o femeie care a venit sa asiste la parada de Ziua Emanciparii, care are loc miercuri, la doar doua zile dupa atac. “Exista ingrijorari, dar nu vrem sa ne traim viata sub apasarea fricii”, adauga o alta spectatoare, citata de BBC.

Raman, insa, intrebarile la care nici macar presedintele Obama nu poate da, inca, vreun raspuns: cine a semanat moarte si teroare printre americani si, mai ales, de ce?