"Programul FMI-UE face deja parte din trecut si va apartine definitiv trecutului luni", dupa scrutinul legislativ, a spus Tsipras intr-o conferinta de presa, noteaza Mediafax.

Mai multi oficiali europeni au avertizat ca Grecia risca sa paraseasca zona euro daca viitorul guvern, care ar urma sa fie format dupa scrutinul din 17 iunie, nu va respecta conditiile planului de relansare economica propus de CE, BCE si FMI in schimbul creditelor acordate.

Soarta unei monede greu incercata, decisa in urmatoarele saptamani

Soarta monedei euro va fi decisa in urmatoarele saptamani, rezultatul alegerilor de duminica din Grecia urmand sa determine daca statul ramane sau pleaca din zona euro si sa supuna la un prim test noua linie de aparare de 100 miliarde euro construita de Europa in jurul bancilor spaniole.

Ultimele sondaje din Grecia plaseaza principalele partide pozitionate pro si contra masurilor de austeritate convenite cu UE si FMI, Noua Democratie respectiv Syriza, aproape la egalitate.

Guvernul de la Atena "mai are cateva saptamani" inainte de a termina banii, astfel ca urmatoarea perioada este de decisiva pentru viitorul tarii, a declarat fostul premier elen George Papandreou intr-un interviu pentru Bloomberg Television.

Criza datoriilor de stat, aflata in cel de-al treilea an, a depasit un nou prag critic dupa ce Spania a renuntat la incercarile unilaterale de a-si stabiliza sectorul bancar si a devenit cea de-a patra tara din zona euro care apeleaza la finantare externa.

Citeste si:

Cum poate o tara mica din Europa sa rastoarne giganti in SUA. Bancherii de pe Wall Street raman fara profiturile uriase