Şeful Executivului de la Londra a subliniat într-un articol publicat în Daily Telegraph că, după Brexit, nu vor exista motive pentru ca scoţienii să dorească plecarea din Regatul Unit, deoarece vor primi sprijin financiar din partea administraţiei centrale.

"Voi sprijini fermierii scoţieni şi voi evita ca Nicola Sturgeon (premierul scoţian) să creeze o frontieră internaţională cu Anglia", a scris Johnson, potrivit Agerpres.

El a vizitat o fermă din regiunea Aberdeenshire (nord-estul Scoţiei), unde este prevăzută anunţarea unei investiţii suplimentare de 51,4 milioane lire sterline (peste 57 de milioane de euro) în sectorul agricol scoţian pentru următorii doi ani.

Aceste fonduri se vor adăuga celor 160 de milioane de lire (178 milioane de euro) alocate de ministrul Economiei, Sajid Javid, la rectificarea pentru exerciţiul financiar 2020-20121 prezentată miercuri.

Obiectivul cabinetului conservator este de a încerca să contracareze dorinţa tot mai mare de independenţă care se reflectă în ultimele sondaje şi pe care experţii o pun pe seama gestionării haotice a Brexitului, care a fost respins de 62% dintre scoţieni.

Regiunea a organizat un referendum de independenţă în 2014, în care 55% au optat pentru apartenenţa în continuare la Regatul Unit, însă victoria Brexitului la nivel naţional a redeschis dezbaterea asupra unei posibile reveniri la urne şi, spun analiştii, i-a condus pe susţinătorii rămânerii în Uniunea Europeană spre secesiune.

Ultimul sondaj făcut de YouGov pentru The Times a relevat că sprijinul pentru independenţă - care până anul acesta se situa stabil la nivelul de 45% obţinut la consultarea populară din 2014 - ar reuni acum 49% din voturi faţă de 51%, procentul celor care ar respinge separarea.

Premierul Scoţiei s-a angajat să promoveze un nou referendum înainte de finalul actualei legislaturi în 2021, ceea ce poate tensiona mai mult relaţiile cu Londra.

Nicio soluție pentru frontiera irlandeză

Cu mai puțin de două luni până la ieșirea din UE, independența Scoției nu este singura problemă a Regatului Unit. Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat, la rândul său, că un Brexit fără acord ar putea readuce în discuţie o reunificare a Irlandei şi ar pune în situaţie dificilă Regatul Unit.

Întrebat, săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe pe teme politice, dacă guvernul irlandez intenţionează să înceapă demersurile pentru reunificarea Irlandei, Leo Varadkar a spus că în prezent nu există un astfel de plan, în contextul în care el ar fi considerat un act provocator de către unioniştii pro-britanici din Irlanda de Nord.

''Dar, în cazul unui Brexit dur, aceste întrebări se vor pune'', a precizat el. ''Dacă Londra scoate Irlanda de Nord din Uniunea Europeană împotriva voinţei majorităţii populaţiei nord-irlandeze, astfel luându-i cetăţenia europeană şi subminând Acordul din Vinerea Mare, atunci aceste chestiuni vor fi ridicate, fie că ne place sau nu'', a spus Varadkar.

La referendumul din iunie 2016, 56% dintre nord-irlandezi au votat pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană.

Un sondaj realizat în timpul alegerlor europarlamentare din luna mai arată faptul că o mare majoritate din cetăţenii Republicii Irlanda ar vota pentru unificarea cu Irlanda de Nord, dacă s-ar vota "mâine" pe acest subiect.

Boris Johnson îşi continuă seria de vizite în mai multe oraşe din ţară, după ce a fost joi în West Yorkshire (nordul Angliei), în ceea ce este interpretat ca un start al campaniei electorale, înaintea probabilei convocări a unui scrutin general.

Parlamentul de la Londra a respins miercuri alegerile anticipate cerute de Johnson, însă guvernul va încerca din nou luni să obţină sprijinul necesar de două treimi pentru acest proces.