Asta înseamnă că aleşii au mult mai puţin timp la dispoziţie pentru a bloca ieşirea fără acord Marii Britanii din Uniunea Europeană. Opoziţia îl acuză pe premier că atacă democraţia, în timp ce mii de oameni au protestat pe străzile din Londra.

 Jo Sinson, liderul liberal-democraţilor: „(Boris Johnson, n.r.) urmează un plan fără să aibă un mandat democratic din partea cetăţenilor. Iar acum susţine că nu le va permite oamenilor să-şi spună părerea şi-i reduce la tăcere şi pe reprezentanţii poporului.”

Opoziţia strânge rândurile şi, în puţinele zile parlamentare pe care le mai are la dispoziţie, vrea să introducă un vot de neîncredere pentru Guvernul Johnson. Răul e deja făcut, spun unii analişti politici: tentativa lui Johnson de a suspenda Parlamentul a provocat o criză constituţională.

Scott Lucas, analist: „Cred că e cea mai mare criză constituţională în Marea Britanie de când Edward al VIII-lea a abdicat în anii ’30. E o încercare nu doar de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană, ci şi de transmite că Parlamentul nu are niciun cuvânt de spus în această decizie. Iar acesta e un precedent foarte periculos.”

La câteva ore de la anunţul lui Boris Johnson, mii de oameni cu steaguri ale Uniunii Europene au ieşit pe străzile Londrei ca să protesteze faţă de suspendarea Parlamentului.

Nu e doar un afront, e o lovitură de stat. Ceea ce vedem acum e o hoţie, preluarea instituţiei parlamentare şi a unei tradiţii vechi de 400 de ani.”

Anunţul premierului britanic a provocat efecte şi pe pieţele financiare: la scurt timp, lira sterlină a pierdut teren în faţa dolarului şi a monedei europene.