"Din banii alocati de Trezorerie, Comisia Electorala din Zimbabwe nu a primit decat 8,5 milioane de dolari. (...) Abia supravietuim. Nu sunt bani", a declarat judecatorul pensionar Simpson Mutambanengwe, care prezideaza comisia, pentru Sunday Mail.

Aceasta declaratie ii raspunde presedintelui Robert Mugabe (foto), care a declarat vineri ca alegerile generale sunt inca posibile in acest an.

Negocierile partidului sau, ZANU-PF, si MDC al lui Morgan Tsvangirai - principalul partid rival cu care imparte puterea din 2009, in cadrul unui fragil guvern de uniune nationala - au convenit la inceputul lunii un calendar preelectoral care, fara sa fixeze o data precisa, amana scrutinul pentru 2012.

Potrivit acestui acord, legile electorale trebuie modificate in decurs de 45 de zile, incepand cu 6 iulie, ziua semnarii acordului. O perioada de informare a alegatorilor trebuie sa aiba loc ulterior, in urmatoarele 30 de zile, iar pregatirea noilor liste electorale in doua luni.

In plus, potrivit acordului guvernamental care a asociat cele doua tabere in 2009 in timp ce tara era pe marginea prapastiei, o noua Constitutiei trebuie aprobata prin referendum inainte de organizarea alegerilor.