"Romanii se arata mult mai increzatori privind viitorul, doar 43% dintre ei declarand ca se asteapta ca situatia lor financiara sa se inrautateasca in urmatoarele 12 luni, comparativ cu peste jumatate dintre ei care spuneau acelasi lucru la nivelul intregului an 2010. 15% spera ca situatia lor chiar sa devina ceva mai «roz» in urmatorul an, iar 36% se asteapta sa ramana la fel ca in prezent", se arata in Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania.

Aproape 84% dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in timp ce sperantele pentru urmatorul an sunt ceva mai mari, numai 56% dintre ei declarandu-se pesimisti.

De asemenea, mai mult de jumatate dintre romani (56%) admit ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile curente, in vreme ce un sfert spun ca au datorii, procent care ramane unul record pentru ultimii ani.

Increderea in stabilitatea locurilor de munca cunoaste si ea un usor reviriment, atingand cele mai ridicate cote de la debutul crizei in Romania. Peste 70% estimeaza ca rata somajului va creste, in timp ce aproape 7% anticipeaza chiar o scadere.