Cu economia mondiala la prezicator. Cum vede un profet budist lumea in Anul Dragonului
In prima zi a noului an chinezesc, oficiali guvernamentali, oameni de afaceri, oameni obisnuiti si fermieri se aduna intr-un mic templu acuns intre muntii de la marginea orasului Suzhou. Vin aici pentru a-l consulta pe “marele maestru”, un prezicator care a devenit cunoscut in toata tara datorita acuratetii cu care spune ce se va intampla in viitor, scrie Financial Times (FT).
Si pentru ca noul an chinezesc tocmai a inceput, jurnalistii de la FT au mers si ei la prezicator pentru a-l intreba despre evolutia economiei globale si despre cea a Chinei.
Dragonul este singura fiinta mitologica prezenta intre cele 12 animale din zodiacul chinezesc si este caracterizat prin lipsa de predictibilitate si prin schimbari.
Prezicatorul chinez, insa, a putut sa faca totusi o predictie referitoare la economia europeana, pe care o vede “intunecata” in anul in curs, si nici pentru economia SUA nu a folosit cuvinte mai bune.
“Razboiul din economia mondiala nu s-a terminat inca si mai urmeaza multe furtuni pentru SUA si pentru Europa, ceea ce va avea un efect negativ pentru imorturile si exporturile Chinei”, a spus prezicatorul.
Economia Chinei va inregistra o scadere mult mai mare fata de cea inregistrata anul trecut, iar mai multe companii orientate doar spre export vor da faliment. Tara nu va trece totusi printr-o criza financiara in acest an, a mai spus prezicatorul.
In ceea ce priveste sectorul imobiliar, prezicatorul buddhist vede o stagnare a preturilor, dar nu va exista un colaps in acest an.
“Bursa din China si investitorii pe bursa sunt ca niste copii care se jopaca cu jucarii – nu exista reguli, sunt foarte imaturi, iar in acest an vor avea mari ghinioane”, a spus profetul chinez despre piata financiara de la Beijing.
O atentie sporita va trebuia acordata investitiilor in strainatate, care se vor dovedi perdante, daca profetul a prezis corect viitorul. El a mai spus, de asemenea, ca resursele financiare enorme pe care guvernul le are la dispozitie ar trebui pastrate in tara si folosite pentru a asigura crestere economica.
Anul Dragonului nu a fost un an de bun augur nici in trecut. In 1988, de exemplu, lumea se pregatea pentru prabusirea Uniunii Sovietice si a sistemului comunist. Pentru China, acelasi an a insemnat aparitia premiselor pentru revolta din Piata Tiananmen din 1989 si pentru masacrul care i-a urmat.
Un alt An al Dragonului – 1976, a adus moartea lui Mao Zedong, sfarsitul revolutiei culturale si cel mai puternic cutremur din China, care a omorat sute de mii de oameni.
Intr-un An al Dragonului – 1952, Regina Elisabeta a II-a urca pe tronul Marii Britanii si tot intr-un An al Dragonului – 2012, serbeaza 60 de ani in fruntea Regatului Unit.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: