Cea mai expusa tara la deprecierea euro
Deprecierea euro fata de alte monede afecteaza solvabilitatea unor emitenti din Europa, cei mai vulnerabili fiind in Croatia. Elvetia si Marea Britanie se confrunta doar cu presiuni limitate, arata Moody's.
"Desi deprecierea euro ar putea pune presiune asupra competitivitatii preturilor de export din Elvetia si Marea Britanie, ne asteptam ca impactul sa fie limitat. Comparativ cu evolutia altor valute, aprecierea lirei sterline a fost modesta, ceea ce implica un impact moderat asupra activitatii economice din Marea Britanie. Pentru Elvetia, eliminarea pragului minim de 1,20 franci pentru un euro va avea impact asupra cresterii, dar numai pe termen scurt si va permite Bancii Centrale (SNB) sa-si recastige controlul asupra politicii monetare si bilantului', a apreciat Marie Diron, de la Moody's, transmite Agerpres.
La inceputul acestui an, Banca Nationala a Elvetiei a luat prin surprindere pietele financiare, dupa ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. In T1 2015, francul elvetian s-a apreciat cu 15% in raport cu euro si cu 2% in raport cu dolarul si yenul japonez. Moody's estimeaza ca Elvetia va inregistra un avans de 0,8% in 2015, iar Marea Britanie de 2,7% anul acesta.
"In Europa Centrala si de Est, monedele locale s-au depreciat alaturi de euro, ceea ce a majorat povara datoriilor statelor care aveau un nivel ridicat al datoriei externe in alta moneda decat euro. La nivel suveran, printre statele mai mari din CEE, Croatia este cea mai expusa la costul datoriei externe in alta moneda decat euro. Pentru corporatii, cresterea este redusa", a explicat Marie Diron.
Aproape toata datoria guvernamentala din Bulgaria si Cehia este ori in moneda locala ori in euro. In schimb, 40% din datoria Guvernului croat este in dolari SUA. Deprecierea monedei croate, kuna, duce la majorarea costurilor serviciului datoriei, avertizeaza agentia. Mai mult, creditele ipotecare in franci elvetieni afecteaza cetatenii croati si polonezi, ceea ce va duce la majorarea gradului de indatorare si la sporirea vulnerabilitatii gospodariilor fata de viitoarele socuri.
Raportul Moody's analizeaza situatia emitentilor suverani, bancari si corporatisti din Europa Centrala si de Est (CEE) si din Europa Occidentala.