"Bine ati venit in Uniunea Europeana", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, multimii reunite la Zagreb, cu putin timp inainte ca "Oda bucuriei" a lui Beethoven - imnul UE - sa consacre integrarea Croatiei ca al 28-lea stat membru al blocului european. 

Festivitatile sunt umbrite insa de grave probleme economice care afecteaza aceasta fosta republica iugoslava ce si-a proclamat independenta in 1991, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Luni, la ora locala 0.00 (1.00, ora Romaniei), panoul de semnalizare cu inscriptia "Vama" de la frontiera cu Slovenia a fost demontat in mod simbolic. Slovenia este singura fosta republica iugoslava care s-a alaturat pana in prezent UE, in 2004, in urma dezmembrarii fostei federatii comuniste.

Concomitent, un panou cu sigla UE va fi instalat in estul tarii, la frontiera cu Serbia, o tara careia Bruxelles-ul i-a dat unda verde pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Croatia este primul stat care se alatura UE dupa aderarea, pe 1 ianuarie 2007, a Romaniei si Bulgariei.
Criza economica fecteaza aceasta tara, aflata in recesiune incepand din 2009, rata somajului atingand 20% din cei aproximativ 4,2 milioane de locuitori ai tarii.

Guvernul de centru-stanga spera ca aderarea la UE va incuraja investitiile straine, de care tara are mare nevoie in vederea relansarii economiei. In Croatia, PIB-ul este cu 39% sub media europeana, doar Romania si Bulgaria aflandu-se dupa Croatia, potrivit Eurostat.

Aproximativ "300.000 de someri ce vor sarbatori? Oare, UE are o bagheta magica pentru a face problemele sa dispara?", se intreba un navigator pe Internet pe pagina oficiala a Guvernului croat de pe reteaua de socializare Facebook.