Croatia se alatura UE, intr-un moment in care increderea in blocul comunitar se afla la cel mai scazut nivel. „Va fi printre tarile cele mai problematice din Uniune”
Croatia, care peste patru saptamani va adera la UE, face ultimele pregatiri pentru aceasta etapa "istorica", insa pentru numerosi cetateni croati atmosfera nu este una de sarbatoare din cauza gravelor probleme economice cu care se confrunta aceasta fosta republica iugoslava, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Criza economica si masurile de austeritate adoptate au slabit considerabil guvernul de centru-stanga, aflat la putere de la sfarsitul lui 2011.
Social-democratii risca sa piarda, in al doilea tur, alegerile municipale de duminca, in capitala Zagreb, pe care o controleaza inca din 2000.
In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, focurile de artificii vor ilumina cerul Zagrebului, precum si al altor orase croate. Liderii celor 27 de tari membre ale UE si din Balcani sunt invitati la o ceremonie somptuasa pentru a sarbatori finalizarea unui proces de integrare care a durat zece ani.
"Data de 1 iulie marcheaza sfarsitul unei calatorii lungi", a declarat pentru AFP fostul presedinte croat Stipe Mesici (2000-2010), care a jucat un rol decisiv in apropierea Croatiei de UE. "Ne-am indepartat definitiv de nationalismul care a marcat primii ani ai independentei noastre, si am adoptat toate normele europene", a adaugat el.
Aderarea la UE a fost obiectivul elitei politice croate, de la proclamarea independentei de fosta Iugoslavie, in 1991, insa politica nationalista a primului presedinte Franjo Tudjman, decedat in 1999, a condamnat Croatia la izolare internationala timp de mai multi ani.
Croatia a inaintat oficial candidatura la UE in 2003, pentru a demara negocierile de aderare, doi ani mai tarziu.
Tinand cont de problemele cu care se confrunta in prezent Uniunea Europeana, in care anumite tari membre vorbesc chiar despre iesirea din UE, succesul croat si-a pierdut din stralucire.
La referendumul de aderare, organizat in 2012, 66% dintre respondenti au votat in favoarea integrarii, insa participarea la vot a fost de doar 43%. Croatia va fi a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, dupa Slovenia (2004).
Guvernul spera ca aderarea sa atraga investitori si ia in calcul un potential ajutor european de 11,7 miliarde de euro, pana in 2020, pentru a redresa economia.
Aceasta tara cu 4,2 milioane de locuitori adera la UE intr-un moment in care la nivelul celor 27 de tari membre se inregistreaza o rata a somajului de 10,9% in medie, cu noua tari membre inca in recesiune. "Din pacate Croatia va fi printre tarile cele mai problematice din Uniune, dupa Grecia si Spania", avertizeaza economistul Ljubo Jurcici.
Mai multe despre:
#Croatia#aderare la UE
Pe acelasi subiect: