Dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, agentia Standard & Poor's a scazut cu doua trepte ratingul de tara al Spaniei, acum a depunctat, la fel, noua banci spaniole, inclusiv doua importante.

Spaniolii spun "Nu" taierilor bugetare si masurilor de rigoare fiscala, impuse de cancelarul Angela Merkel. Agitatia sociala sporeste pe masura ce guvernul e nevoit sa anunte tot mai multa austeritate. 

"Bula imobiliara" - care a explodat odata cu criza, in 2008 - pare sa fie sursa tuturor necazurilor pentru spanioli. Dupa ce a ramas fara acest motor, reprezentant de sectorul constructiilor, economia spaniola a oscilat intre recesiune si o crestere firava, in timp ce somajul a atins o noua cota istorica: 24,44 %. O simt, pe pielea lor, si romanii.

"Caut ceva de lucru in fiecare zi, dar nu prea sunt oferte. Traiesc de azi pe maine", spune Dumitra Magdalena.

Explozia bulei imobiliare zdruncina, in continuare, bancile spaniole.

Intre timp, la Lisabona, guvernul portughez si-a prezentat programul pe urmatorii patru ani, prin care spera sa obtina crestere economica si noi locuri de munca. Intai, insa, reforme si austeritate.

Si, in timp ce grecii au inceput deja sa-si vinda insulele, italienii au pus o taxa pe vizitarea lor, ca sa mai stranga ceva bani la bugetele locale saracite dupa taierea drastica a fondurilor.