Criza loveste „copilul model” al Europei. Polonia ia, pentru prima data, nota mica la lectia de economie
Economia Poloniei a incetinit anul acesta pana aproape de stagnare, in primele trei luni ale lui 2013, inregistrand cea mai slaba performanta din ultimii ani, potrivit Wall Street Journal.
Cea mai importanta economie emergenta din Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de numai 0,4% in primul trimestru , comparativ cu anul anterior. Conform biroului de statistica national, acesta este cel mai slab nivel de la inceputul lui 2009.
Desi este in continuare pe plus, cifrele sunt neasteptat de mici pentru o tara obisnuita cu o rata de crestere de 4%, Polonia dovedindu-se pana acum aproape imuna la efectele crizei economice, care au atins intreaga Europa.
Republica Ceha si Ungaria, mai expuse la recesiunea din zona euro, din cauza unei rate mai mari a exporturilor, au avut deja de a face cu o contractare a economiei in ultimele cateva trimestre.
Potrivit statisticienilor polonezi, incetinirea economica ce afecteaza in prezent tara ar putea dura mai mult decat se estimase initial.
“Se pare ca va mai dura ceva pana cand economia isi va reveni si va trebui sa luam in calcul o continuare a incetinirii de crestere”, spune Halina Dmochowska, sefa biroului nationale de statistica.
Uniunea Europeana a sprijinit economia Poloniei inca de la primele stadii ale crizei, insa resursele venite din aceasta directie s-au terminat anul trecut si noi fonduri vor intra in tara abia in 2014. Guvernul polonez trebuie acum sa acopere deficitul bugetar, in timp ce increderea consumatorilor locali a scazut.
“Scaderea investitiilor publice si private, consumul in scadere si trendul negativ de pe piata locurilor de munca, inseamna ca exporturile sunt cele care mentin rata de crestere la un nivel pozitiv”, e de parere Rafal Benecki, economist sef la reprezentanta ING din Varsovia.
Pe de alta parte, multi economisti se asteapta ca performanta scazuta din acest prim trimestru sa faca Banca Nationala a Poloniei sa aplice mai multe taieri asupra costurilor de imprumut.
“Consiliul va lua cu siguranta in considerare taierea ratelor dobanzilor in luna iunie, dar nu se stie inca daca acest scenariu se va si concretiza”, a spus Elzbieta Chojna-Duch, membra a comisiei monetare.
Pe acelasi subiect: