"Polonia trebuie sa participe la procesul decizional referitor la actiunile si functionarea pactului bugetar. Daca vom constata ca solutiile propuse nu ne garanteaza un rol veritabil, nu vom semna acest pact", avertizeaza Tusk.

Nu este pentru prima data cand premierul polonez sustine acest lucru. Anul trecut, Donald Tusk sustinea ca tarile care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 trebuie sa isi faca mai bine auzite vocile, intr-un moment in care UE se confrunta cu o serie de crize.

Tusk a declarat in fata participantilor la Forumul Economic al Europei Centrale si de Est, la Krynica, in sudul Poloniei, ca clivajul Est-Vest este de-acum depasit.

"Daca ne uitam la cei care au aderat recent, ei sunt pe cale sa isi faca datoria mult mai bine decat profesorii lor", a declarat Tusk, in discursul de deschidere al acestui forum anual, supranumit "Davosul Estului".

"Din acest motiv, vocea noastra trebuie sa fie auzita atunci cand luam apararea (spatiului) Schengen, (Tratatului UE de la) Maastricht si ideii unei Europe integrate", a adaugat el.