La marsul de protest au participat cele mai importante sindicate din Spania, carora li s-au alaturat 150 de organizatii locale, dar si cateva asociatii care lupta pentru drepturile studentilor sau ale imigrantilor.

Si in Portugalia, zeci de mii de oamenii au iesit in strada. Au luat cu asalt cladirea Parlamentului si s-au ciocit cu fortele de ordine venite sa asigure linistea. I-a infuriat ca, in incercarea de a acoperi deficitul bugetar, saptamana trecuta, guvernul a anuntat o crestere a contributiilor sociale de la 11 la 18 procente lunar.

In acelasi timp, cele doua centrale sindicale din Grecia au facut apel la greva generala, la 26 septembrie, din cauza noilor masuri de reducere a cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro pregatite de Guvern.

Obiectivul consta in a protesta fata de noile masuri pe care Grecia se pregateste sa le adopte sub presiunea creditorilor sai, in vederea deblocarii urmatoarei transe de imprumut international, de 31,5 miliarde de euro, vitala pentru aceasta tara care se confrunta cu o lipsa de lichiditati.

"Este vorba de o greva de avertisment pentru a ne declara refuzul in ceea ce priveste noile masuri", a declarat pentru AFP secretarul general al Adedy, Ilias Iliopoulos.

El a subliniat ca sindicatele preconizeaza o noua actiune in momentul in care masurile, negociate in prezent de Atena cu reprezentantii creditorilor sai (UE, BCE si FMI), vor fi prezentate oficial sau supuse votului in Parlament.