Problema in Europa este aceea ca banciole au avut insetrese mai putin ortodoxe de-a lungul anilor, in conditiile in care bancile din Franta detin datoriile companiilor din Spania, in timp ce bancile din Spania detin datorii ale companiilor din Franta”, sustine Dennis Gartman, Presedinte al unui fond de hedging.

In aceste conditii, daca economia uneia dintre ele se contracta, celelelalte vor trece, deasemenea, printr-o criza de lichiditate”, a mai spus Gartman.

Criza din zona euro a fost una dintre cauzele pentru care pietele financiare au fost in deriva in ultimele doua luni, desi problemele din zona se cunosteau de la inceputul lui 2010.

Pana de curand s-a crezut ca doar tarile mici, ca Grecia, trec printr-o criza a datoriilor suverane, iar economii mari, precum Italia, nu pot ajunge in situatia de a fi foarte aproape de faliment. Riscul contagiunii a crescut, insa, considerabil, iar un ajutor financiar pentru tari ca Spania si Italia este imposibil. Astfel, un pericol care la inceputul anului parea mic, se dovedeste ca va avea implicatii enorme, cu mult mai departe de granitele Greciei.

Analistii intervievati de CNBC sunt de parere ca, odata ce Grecia, si alte tari aflate in aceeasi situatie, vor fi lasate sa dea faliment, acestea isi vor putea restructura datoriile intr-o maniera rezonabila. Si desi falimentul va fi dureros, va permite celorlalte state din zona euro sa se stabilizeze.

Cand se va finalize criza din zona euro? Atunci cand politicienii vor intelege ca trebuie sa lase Grecia sad ea faliment si sa iasa din zona euro”, spune William Browder, CEO al Hermitage Capital Management. “In caz contrar, tot aici se va ajunge, dar dar criza se va fi extins la mult mai multe state europene”, a completat acesta.

Vezi mai jos materialul video realizat de CNBC: