"Vorbim de o cifra de 9 miliarde de dolari (aproximativ 8,3 miliarde euro) in cel mai rau dintre scenarii", a declarat Simsek, transmite Agerpres. "Tensiunile ar putea avea un impact de 0,3% sau 0,4% din PIB", a indicat el.   

Turcia si Rusia traverseaza in prezent cea mai grava criza diplomatica de dupa Razboiul Rece, dupa ce un bombardier rusesc Su-24 a fost doborat la 24 noiembrie de catre aviatia turca. Ankara sustine ca bombardierul rus i-a incalcat spatiul aerian, dar Moscova insista ca avionul sau, care era angrenat in campania aeriana din Siria, nu iesise din spatiul aerian sirian.  

Rusia a anuntat represalii impotriva Turciei, tara cu care avea pana acum un parteneriat strategic, masuri ce vizeaza in principal turismul, energia, constructiile si agricultura.  

"Exista o diminuare a numarului de turisti, de ordinul a 603.000. Exista o incetinire in constructii", a subliniat Simsek, insistand ca "noi nu trebuie sa escaladam aceste tensiuni". "Daca Rusia mentine aceasta atitudine, toate tipurile de masuri de descurajare ar putea fi luate", a avertizat el, fara sa ofere detalii.  

Presedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan declarase sambata ca Turcia va gasi alti furnizori de energie decat Rusia, care livreaza in prezent circa 55% din necesarul de gaze si 30% din cele de petrol ale Turciei.  

Ankara importa 90,5% din necesarul de petrol si 98,5% din necesarul sau de gaze naturale.