La New York Mercantile Exchange, cotatia barilului de titei West Texas Intermediate cu livrare in ianuarie a crescut cu 1,12 dolari pana la 42,87 dolari.

De asemenea, la Bursa de la Londra, cotatia barilului de titei Brent cu livrare in ianuarie a urca cu 1,29 dolari pana la 46,12 dolari.  

Armata turca sustine ca a doborat un avion militar rus Su-24, in zona frontierei dintre Turcia si Siria, dupa ce a intrat de mai multe ori in spatiul aerian turc inainte de a fi lovit. In schimb, Rusia sustine ca avionul era in spatiul aerian sirian, ceea ce creste posibilitatea unei escaladari a tensiunilor cu privire la Siria.  

"Asistam la o escaladare a tensiunilor geopolitice si a ingrijorarilor ca aceasta escaladare ar putea provoca o anumita contagiune in Orientul Mijlociu, ceea ce ar afecta in cele din urma livrarile de petrol", a declarat Matt Smith, analist la ClipperData.  

In schimb, unii analisti au subliniat ca Siria produce o cantitate foarte mica de petrol si ca exista sanse ca tensiunile provocate de incidentul de la granita dintre Turcia si Siria sa se reduca in perioada urmatoare.

In consecinta, unii analisti cred ca majorarea pretului petrolului inregistrata marti este o dovada a intentiei unor investitori care au sesizat oportunitati de a marca profitul.  

Pietele petroliere asteapta ziua de miercuri, cand va fi publicat raportul saptamanal cu privire la stocurile de petrol americane.