În mod tradiţional, postul de preşedinte al Eurogrupului, un organism informal care reuneşte miniştri de Finanţe din ţările zonei euro, este ocupat de un ministru de Finanţe.

"Mandatul meu de preşedinte al Eurogrupului se va încheia la 13 iulie 2020. Joi, îi voi informa pe colegii mei din Eurogrup cu privire la decizia mea de a nu candida pentru un al doilea mandat având în vedere că începând din data de 15 iunie voi demisiona din postul de ministru de Finanţe al Portugaliei", a anunţat Mario Centeno pe contul său de Twitter, scrie Agerpres.

Portughezul în vârstă de 53 de ani, care deţine una din cele mai influente poziţii din Uniunea Europeană, a mai informat că va demara o procedură de depunere de candidaturi pentru desemnarea unui succesor, care ar urma să fie selectat de Eurogrup în data de 9 iulie.

Eurogrupul îşi alege preşedintele cu o majoritate simplă, pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Mario Centeno i-a succedat în funcţie olandezului Jeroen Dijsselbloem la data de 12 ianuarie 2018 iar mandatul său ar urma să se încheie la 13 iulie 2020.

Potrivit surselor citate de AFP, miniştrii de Finanţe din Luxemburg, Pierre Gramegna, Spania, Nadia Calvino, şi Irlanda, Paschal Donohoe, ar fi interesaţi să îl înlocuiască pe Mario Centeno. În schimb, acest lucru nu este valabil şi pentru ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, susţin autorităţile de la Paris.

"Colegul nostru a făcut o treabă bună. Acum se pune problema viitorului. Pot să vă spun că guvernul german are o viziune foarte clară", a declarat ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, înaintea unei videoconferinţe a miniştrilor europeni de Finanţe.

În schimb, analiştii sunt de părere că Mario Centeno i-a dezamăgit pe omologii săi, care în culise au criticat lipsa sa de carismă şi autoritate. Plecare lui "pune capăt unui capitol care a făcut Eurogrupul din ce în ce mai puţin pertinent", a comentat Lucas Guttenberg, analist la Institutul Delors din Berlin.