Cresterea preturilor dupa criza, analizata la nivel mondial! VIDEO
Planeta e bolnava si avem nevoie de masuri concrete,daca vrem s-o insanatosim. Ministrii de finante ai tarilor din G20 discuta zilele acestea, la Paris, despre disputa aprinsa dintre marile puteri, in frunte cu Statele Unite si China, pentru resursele Terrei. Pe agenda mai figureaza reforma sistemelor financiare si spectrul crizei alimentare, care ii bantuie pe toti - de la tarile dezvoltate, la cele din lumea a treia.
Ministrii de finante ai tarilor din G20 cauta solutii mai intai pentru calmarea preturilor la materiile prime. Expertii financiari nu pot ignora o tendinta, pe cat de evidenta, pe atat de ingrijoratoare: peste tot in lume preturile cresc si, ce e mai rau, produsele de baza sunt cele mai afectate.
In China, preturile la alimente au sarit cu deja cu 10% fata de sfarsitul anului trecut, iar seceta care ameninta culturile de cereale va accentua penuria de grau, porumb si orez. Rusia vecina cauta solutia-minune in soiuri mult mai rezistente la capriciile naturii.
Efectele se resimt oriunde, intr-o economie slabita de criza in ultimii 3 ani. Acum a venit randul bumbacului, sa atinga un pret istoric. Firmele din Orientul Mijlociu il cumpara extrem de ieftin din Africa sau America de Sud si il vand, mult mai scump, in restul lumii, provocand alte cresteri de preturi.
In Statele Unite, asta se vede cel mai bine la preturile carburantilor, care au sarit cu 22% doar in ultimele 6 luni. Tocmai de aceea, expertii tarilor din G20, care grupeaza economiile dezvoltate si tarile emergente in frunte cu China, India si Brazilia, se concentreaza acum pe calmarea pietelor si controlul inflatiei.
Pe acelasi subiect: