Investigatia se adauga altor anchete ale Departamentului de Justitie si ale Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare desfasurate impotriva Credit Suisse, unele vechi de trei ani, potrivit Mediafax.

Sursa a aratat ca directorul Departamentului pentru Servicii Financiare din New York, Benjamin Lawsky, a solicitat bancii documente, luna trecuta.

Lawsky a cerut totodata unui subcomitet permanent de investigatii al Senatului SUA materialele stranse in timpul unei investigatii referitoare la operatiunile de private banking si management al averilor ale Credit Suisse, iar sursa a precizat ca solicitarea a fost aprobata.

Un purtator de cuvant al Credit Suisse din Zurich a refuzat sa comenteze informatia.

Politica secretului bancar din Elvetia a inceput sa se erodeze in februarie 2009, cand Statele Unite au acuzat UBS, cea mai mare banca elvetiana, ca ajuta americanii sa insele fiscul.

UBS a evitat un proces prin plata unei amenzi de 780 de milioane de dolari, recunoscand ca a facilitat evaziunea fiscala. Banca a cedat Statelor Unite o lista cu numele a mai multe mii de clienti americani.

In ultimii trei ani, procuratura federala americana a investigat Credit Suisse pentru facilitarea evaziunii fiscale. Credit Suisse este numai una din multele institutii financiare elvetiene investigate penal de Departamentul de Justitie.

Credit Suisse a anuntat saptamana trecuta ca a recalculat pierderile din trimestrul al patrulea, dupa ce a alocat suplimentar 468 de milioane de franci elvetieni (526 milioane dolari), pentru litigii, din care 425 de milioane de franci pentru investigatia fiscala din SUA.

Credit Suisse a alocat astfel in total 720 de milioane de franci pentru problemele fiscale din Statele Unite. In luna februarie, banca a acceptat plata a 196,5 milioane de dolari, pentru inchiderea unei investigatii efectuate de Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare, costul total al investigatiilor din SUA ajungand la peste 1 miliard de dolari.

"Pentru Credit Suisse, investigatia va fi foarte neplacuta. Parea ca se apropie de inchiderea problemei, in urma suplimentarii provizionului, dar acum revine in centrul atentiei", a declarat Christopher Wheeler, analist la Mediobanca in Londra.

Luna trecuta, un fost bancher al Credit Suisse, Andreas Bachmann, a pledat vinovat pentru ajutarea clientilor americani sa eludeze fiscul si i-a implicat si pe superiorii sai. Bachmann, care colaboreaza cu procuratura, a spus ca superiorii sai au tolerat incalcarea legislatiei americane.

In luna februarie, subcomitetul de investigatii din Senatul SUA a prezentat concluziile cercetarilor efectuate in privinta evaziunii fiscale offshore, concentrandu-se pe Credit Suisse. Reprezentantii bancii elvetiene au dat insa vina pe un mic grup de angajati care au ajutat clientii sa ascunda miliarde de dolari de fisc.

Potrivit subcomitetului din Senat, 1.800 de angajati ai Credit Suisse au ajutat clientii americani sa deschida 22.000 de conturi, majoritatea ascunse de autoritatile fiscale din SUA.