"Portugalia este principala problema azi". Costul de finantare al tarii pe 10 ani a depasit 7% pentru prima data in 2013, dupa demisii
Obligatiunile guvernamentale in valoare de 3 miliarde euro plasate de Portugalia in luna mai, intr-o emisiune puternic suprasubscrisa de investitori, valoreaza in prezent pe piata numai 2,5 miliarde euro, in contextul crizei politice declansate luni de demisia ministrului Finantelor Vitor Gaspar.
Costul de finantare pentru Portugalia a crescut puternic in urma demisiilor din guvern, randamentul obligatiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani depasind miercuri dimineata pragul psihologic de 7% pentru prima data in acest an, fata de sub 6,5% luni dimineata.
Situatia s-a agravat, randamentul trecand in urmatoarele ore peste 8%, potrivit datelor Tradeweb, citate de The Guardian.
Pragul de 7% este semnificativ in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, fiind punctul in care Grecia, Irlanda si Portugalia au solicitat finantare externa.
Cresterea randamentelor si scaderea implicita a valorii obligatiunilor portugheze pe piata semnaleaza o noua criza de incredere pe piete cu privire la situatia finantelor publice si a datoriei de stat a Portugaliei. Pe termen scurt, cresterea costurilor de finantare nu va avea un impact semnificativ asupra tarii, deoarece Portugalia are in derulare un acord de finantare externa de 78 miliarde euro convenit in 2011 cu UE si FMI, programat sa se incheie anul viitor.
Ministrul portughez al Afacerilor Externe, Paulo Portas, liderul partidului CDS, a demisionat marti, in semn de protest fata de politica guvernului in zona finantelor publice. La randul sau, ministrul Finantelor, Vitor Gaspar, a demisionat luni seara, afirmand ca i-a fost compromisa credibilitatea, de esecul guvernului in ceea ce priveste respectarea tintelor privind deficitul bugetar stabilite de Uniunea Europeana.
Premierul portughez Passos Coelho a declarat marti, intr-un discurs televizat, ca face eforturi pentru a evita caderea guvernului.
Criza politica din Portugalia a influentat si costurile de finantare ale Spaniei si Italiei
Spania si Italia se confrunta de asemenea cu cresterea randamentelor de referinta ale obligatiunilor guvernamentale.
"Portugalia este principala problema astazi, iar obligatiunile de la periferia zonei euro au probleme. Portugalia risca o revenire intarziata, mai dificila, pe piata. Pe termen lung, principalul risc ar fi necesitatea unui nou acord de finantare externa", a comentat pentru Bloomberg un analist al Commerzbank, Frankfurt.
Randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a crescut cu 0,12 puncte procentuale, la 4,74%, iar yield-ul titlurilor italiene la scadenta similara a avansat cu aproape 0,1 puncte, la 4,53%.
Randamentul titlurilor germane cu scadenta la 10 ani a scazut cu 0,04 puncte procentuale, la 1,67%.
Portugalia are in derulare un acord de finantare externa de 78 miliarde euro convenit in anul 2011 cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.