Passos Coelho a anuntat o crestere a cotizatiilor sociale din partea angajatilor in sectoarele privat si public. In schimb, el a prevazut scaderea cotizatiilor patronale pentru a stimula angajarea, in timp ce somajul afecteaza deja peste 15% din populatia activa.

Cotizatiile salariale vor trece, astfel, de la 11% la 18%, iar cele ale firmelor vor fi reduse de la 23,75% la 18%.

"Guvernul a decis sa ridice contributiile sociale ale sectorului privat la 18 la suta, ceea ce ne va permite, in contrapondere, sa reducem cotizatiile patronale, acestea urmand sa fie tot de 18 la suta", a afirmat premierul intr-un discurs catre natiune, care a durat aproximativ 20 de minute, informeaza Mediafax.

Aceasta declaratie are loc in timp ce troika (UE-BCE-FMI), reprezentand creditorii Portugaliei, examineaza atent conturile tarii cu ocazia celei de-a cincea evaluari a masurilor aplicate in schimbul planului de salvare de 78 de miliarde de euro, acordat in mai 2011 de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International. Rezultatele acestei evaluari sunt asteptate saptamana viitoare.

In schimbul acestui plan de ajutor, Portugalia a promis sa aplice un program de reforme si austeritate in cadrul caruia au fost deja reduse salariile functionarilor si au fost marite impozitele.

Noi masuri de austeritate sunt inevitabile insa anul viitor, dupa ce Tribunalul Constitutional a respins in iulie suprimarea, in 2013, a salariilor al 13-lea si al 14-lea in cazul functionarilor, o masura din care Guvernul astepta o economie de aproximativ doua miliarde de euro.

Austeritatea a pus in dificultate economia portugheza care a inregistrat o scadere de 3,3% in al doilea trimestru, in timp ce Guvernul a anticipat o contractie economica de 3% pe tot anul in curs.

In acelasi timp, somajul, pe care premierul l-a calificat drept "intolerabil", ar urma sa atinga anul viitor nivelul record de 16 la suta, potrivit previziunilor oficiale.

Recesiunea a determinat si o scadere a veniturile din taxe si impozite, situatie care nu ii va permite Guvernului sa isi atinga obiectivul de a aduce in acest an deficitul bugetar la 4,5 la suta din PIB.

Totusi, recenta decizie a BCE de a cumpara datoria tarilor aflate in dificultate a adus o licarire de speranta. Aceasta ar putea sa ii permita Portugaliei sa se refinanteze incepand din septembrie 2013, asa cum a prevazut Guvernul. Passos Coelho a dat asigurari insa ca tara sa va continua sa respecte angajamentele luate in fata creditorilor.

Dar aceste noi masuri au provocat critici puternice din partea Partidului Socialist, principala formatiune a opozitiei. "PS se opune deoarece aceste (masuri) depasesc orice limita a admisibilului", a declarat liderul grupului parlamentar socialist Carlos Zorrinho.