Coronavirusul a răpus marile economii ale lumii. Țara care a intrat în recesiune după 30 de ani de creștere economică
După Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, India ori Brazilia și Australia a intrat oficial în recesiune, pentru prima dată în ultimii 30 de ani.
Australia a intrat în prima sa recesiune din 1991, cu o reducere de 7% a economiei în al doilea trimestru, din cauza epidemiei de coronavirus, potrivit unor cifre oficiale publicate miercuri.
Este cea mai rapidă contracţie înregistrată vreodată într-un trimestru în ţară, după ce a cunoscut 30 de ani de creştere continuă, depăşind-o pe cea declanşată de criza financiară din 2008, potrivit Biroului australian de statistici.
O ţară intră în recesiune când se înregistrează două trimestre negative, iar economia australiană a scăzut cu 0,3% în primul trimestru.
Josh Frydenberg, economist australian: "PIB-ul Australiei a scăzut în al doilea trimestru cu 7%, cea mai mare reducere de când se fac statistici, din 1959. Precedenta prăbușire record dată din 1974, când a fost o scădere de 2%".
După 30 de ani de creştere continuă, Australia raportează scădere economică al doilea trimestru la rând, din cauza restricţiilor generate de pandemie.
Scott Morrison, premierul Australiei: "Este o zi devastatoare pentru Australia. Și, cum pandemia continuă să afecteze întreaga lume, ne așteaptă zile grele".
Rând pe rând, marile economii ale lumii raportează scăderi istorice ale PIB-ului, din cauza pandemiei. Experții anticipează o scădere a economiei globale de 6 procente în 2020, mult mai severă decât criza financiară din 2008, când declinul a fost de numai 0,1%.
Anunţul de la Canberra vine la o zi după ce şi Brazilia, a doua cea mai afectată tara de pandemie, a raportat o scădere istorică a PIB-ului de 9,7% în perioada aprilie-iunie. PIB-ul gigantului sud-american este acum la nivelul din 2009, în toiul crizei financiare internaționale.
India, un alt colos emergent, plătește de asemenea un preţ usturător pentru pandemie: 65.000 de morți, până acum, şi o micşorare de 23,9% a PIB-ului.
SUA au înregistrat în trimestrul doi din 2020 cel mai sever declin de la Marea Depresiune, declin care vine în urma colapsului cheltuielilor gospodăriilor şi a investiţiilor companiilor, în timpul pandemiei cu coronavirus (COVID-19).
Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 32,9% în perioada aprilie-iunie 2020.
Și Germania, cea mai mare economia a Europei a anunțat pentru trimestrul al doilea cea mai mare prăbușire din istorie. Economia s-a contractat cu peste 10% în T2, ca urmare a blocajului generat de pandemie.
Singura lumină palidă pare să pâlpâie în China, al cărei PIB a crescut cu 11,5%, în al doilea trimestru, după ce se micșorase cu 10 % în primele 3 luni ale anului.
Josh Frydenberg: "Este o criză fără precedent. Banca Mondială anticipează că în acest an se vor contracta mai multe economii ca niciodată, un record pentru ultimii 150 de ani. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică prevede o scădere a economiei globale cu 6% în acest an, comparativ cu doar 0,1% în toiul recesiunii din 2008-2009".
Pe acelasi subiect: