"Este o manifestare a durerii extrem de bine organizata. Oamenii vin in grupuri, de la serviciu si de la scoala, si se aliniaza in formatie compacta. Cind ajung sus, in fata portretului, incepi sa auzi plinsetele si vaietele", spune Rafael Wober, corespondent al Associated Press (AP).

In timp ce presa oficiala il ridica in slavi pe "marele si respectatul tovaras" Kim Jong-Un, "neclintit pilon spiritual si ideologic al poporului", marile cancelarii incearca sa ghiceasca de la distanta cine comanda de fapt arma suprema.

"Ma preocupa faptul ca primul semn, prima stire privind un anume gen de instabilitate in Coreea de Nord va declansa tot felul de semnale de alarma la Tokyo si la Seul, in privinta celui care detine controlul armelor nucleare. In mod evident, acesta e un motiv de preocupare si in Statele Unite", afirma Victor Cha, fost director in Asia al Consiliului National de Securitate al SUA

Moartea lui Kim Jong-Il, tinuta secreta doua zile, a surprins toate serviciile secrete, mai ales ca inainte de anuntarea decesului, Phenianul a facut un nou test cu rachete capabile sa poarte focoase nucleare. Un fel de a le aminti inamicilor, de armata de 1 milion de soldati, a V-a ca marime din lume, si de arsenalul atomic.

Coreea de Nord dispune de cinci tipuri de rachete, incepand cu faimoasele Scud, de fabricatie sovietica. Raza lor de actiune este de 700 de kilometri. Urmeaza proiectilele No-dong, capabile sa loveasca tinte aflate la 1.000 de kilometri departare, cum ar fi Japonia. Urmatoarele rachete - Taepodon 1, X si 2 - au o raza de actiune cuprinsa intre 2.000 si 6.000 de kilometri, amenintand direct Statele Unite.

Pana si Beijingul, este preocupat de felul in care decurge tranzitia in tara despre care Mao Tze Dung zicea ca e la fel de apropiata de China, ca buzele de dinti.