Verificările la graniţă urmează să înceapă din 12 noiembrie şi se vor derula 'de mai multe ori pe săptămână', a declarat presei ministrul justiţiei danez Nick Haekkerup.

Controalele - iniţial planificate pentru şase luni - vizează terminalele de feriboturi, trenurile şi podul Oresund, magistrala auto şi legătura feroviară dintre cele două ţări.

Controalele nu vor fi continue, dar 'vor fi vizibile', a spus Haekkerup.

O explozie produsă în august în clădirea Agenţiei fiscale daneze din Copenhaga şi o crimă dublă în urma unui incident armat în apropiere de Copenhaga reprezintă exemple de 'crime transfrontaliere grave', a afirmat ministrul citat.

Doi bărbaţi de naţionalitate suedeză se află în prezent în arest preventiv sub suspiciunea de implicare în explozia de la Agenţia fiscală daneză.

'Din februarie, au avut loc 13 explozii în Copenhaga şi suburbii, ceea ce reprezintă un pericol public', şi-a exprimat îngrijorarea Haekkerup.

Mai multe camere de supraveghere, sentinţe mai severe pentru deţinerea de explozibili şi o unitate specializată în domeniul crimei transfrontaliere sunt alte măsuri avute în vedere de către autorităţile daneze.

Guvernul danez prevede de asemenea prelungirea controalelor introduse în 2016 la punctele de trecere la frontiera cu Germania, inclusiv la terminalele de feribot şi frontiera comună terestră pe fondul crizei legate de valul de migranţi în Europa. Aceste controale urmează să dureze până în mai 2020.

Suedia, la rândul ei, a introdus controale temporare la frontieră din noiembrie 2015, anul în care a înregistrat un record de 163.000 de solicitări de azil, invocând raţiuni de securitate.