Comisia Europeană prelungește și în 2021 măsurile prin care statele membre pot salva cu bani publici companiile afectate de pandemie
UE, zona euro
Comisia Europeană a decis să prelungească şi să extindă domeniul de aplicare al Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat adoptat la 19 martie 2020, pentru a sprijini economia în contextul pandemiei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Toate secţiunile Cadrului temporar sunt prelungite cu şase luni, respectiv până la 30 iunie 2021, iar secţiunea care permite acordarea de sprijin pentru recapitalizare este prelungită cu trei luni, respectiv până la 30 septembrie 2021.
"Cadrul temporar a sprijinit statele membre în eforturile lor de a face faţă efectelor crizei. Astăzi prelungim valabilitatea cadrului temporar, pentru a răspunde nevoilor persistente ale întreprinderilor, protejând, în acelaşi timp, piaţa unică a UE. De asemenea, introducem o nouă măsură graţie căreia statele membre vor putea sprijini întreprinderile care înregistrează pierderi semnificative ale cifrei de afaceri contribuind la o parte a costurilor fixe neacoperite ale acestora. Introducem totodată noi posibilităţi pentru ieşirea statului din întreprinderile recapitalizate; statul îşi poate menţine participaţia anterioară la aceste întreprinderi, limitând astfel denaturarea concurenţei", a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv responsabil cu politica în domeniul concurenţei.
Iniţial, cadrul temporar urma să expire la 31 decembrie 2020, cu excepţia măsurilor de recapitalizare care puteau fi acordate până la 30 iunie 2021. Prin modificarea propusă marţi se prelungeşte perioada de valabilitate a dispoziţiilor Cadrului temporar, pragurile actuale fiind menţinute, pentru o perioadă suplimentară de şase luni, respectiv până la 30 iunie 2021, cu excepţia măsurilor de recapitalizare care se prelungesc cu trei luni, respectiv până la 30 septembrie 2021.
Obiectivul este de a le permite statelor membre să sprijine întreprinderile în contextul crizei provocate de epidemia de COVID-19, în special în cazurile în care necesitatea sau capacitatea de a utiliza cadrul temporar nu s-a materializat integral până în prezent, asigurând totodată condiţii de concurenţă echitabile. Înainte de 30 iunie 2021, Comisia va revizui şi va analiza necesitatea de prelungire sau de adaptare ulterioară a cadrului temporar.
Prin modificarea de marţi se introduce, de asemenea, o nouă măsură care să le permită statelor membre să sprijine întreprinderile care se confruntă cu o scădere a cifrei de afaceri în cursul perioadei eligibile de cel puţin 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019, ca urmare a epidemiei de COVID-19. Sprijinul va contribui la o parte din costurile fixe ale beneficiarilor care nu sunt acoperite de veniturile lor, în limita a cel mult 3 milioane EUR pe întreprindere. Sprijinirea acestor întreprinderi printr-o contribuţie temporară la o parte din costurile înregistrate are ca scop prevenirea deteriorării capitalului lor, menţinerea activităţii economice a acestora şi asigurarea unei platforme solide în vederea redresării. Acest lucru permite acordarea unui ajutor mai bine direcţionat către întreprinderile care evident au nevoie de ajutor.
Comisia a adaptat totodată condiţiile pentru măsurile de recapitalizare prevăzute în cadrul temporar, în special condiţiile pentru ieşirea statului din recapitalizarea întreprinderilor în care statul era un acţionar existent înainte de recapitalizare. Modificarea permite statului să iasă din capitalul propriu al unor astfel de întreprinderi prin intermediul unei evaluări independente; acesta îşi poate restabili totodată participaţia anterioară şi poate continua garanţiile pentru a menţine concurenţa efectivă pe piaţa unică.
În fine, având în vedere că există în continuare o insuficienţă generală de capacitate a sectorului privat de a acoperi toate riscurile justificabile din punct de vedere economic pentru exporturile către ţări care figurează pe lista ţărilor cu riscuri asigurabile pe piaţa privată, modificarea prevede prelungirea până la 30 iunie 2021 a eliminării temporare a tuturor ţărilor de pe lista ţărilor cu riscuri asigurabile pe piaţa privată în temeiul Comunicării privind asigurarea creditelor la export pe termen scurt.
Pe acelasi subiect: