"Comisia Europeana a identificat astazi (miercuri) un program de ajutorare a Ucrainei. Aceasta este contributia noastra la summitul sefilor de stat si de guvern de maine (joi). In total, pachetul ar putea aduce o sustinere in valoare de cel putin 11 miliarde de euro, in urmatorii doi ani, (suma) provenind de la bugetul UE si institutiilor financiare europene", a declarat presedintele CE José Manuel Barroso.

Programul, care include masuri pe termen scurt si mediu in domeniile comercial, economic, tehnic si financiar va putea sa fie completat de catre statele membre UE, a precizat Barroso.

Intre altele, este vorba despre suma de 1,6 miliarde ca imprumuturi, 1,4 miliarde de euro donatii, dintre care 600 de milioane in urmatorii doi ani, si trei miliarde din partea Bancii Europene pentru Investitii (BEI).

De asemenea, CE spera sa deblocheze suma de cinci miliarde de euro prin Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Ea va mobiliza suma de 250 de milioane de euro din fonduri alocate politicii de vecinatate, in vederea unor imprumuturi in valoare de 2,5 miliarde de euro.

Pentru o coordonare a eforturilor de sustinere din partea comunitatii internationale, CE a propus crearea unui "mecanism special de coordonare a donatorilor", pe care UE este "pregatita sa il gazduiasca".

UE va bloca averile a 18 fosti oficiali ucraineni implicati in violentele de la Kiev

Uniunea Europeana va bloca incepand de joi averi aflate pe teritoriul UE care apartin unui numar de 18 fosti oficiali ucraineni implicati in violentele de la Kiev, in februarie, au declarat miercuri surse diplomatice, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Lista cu cele 18 nume urmeaza sa fie publicata joi in Jurnalul Oficial al UE, inaintea unui summit extraordinar, la Bruxelles, consacrat crizei ucarinene, potrivit surselor citate.

UE concretizeaza astfel decizia adoptata la 20 februarie de catre ministrii europeni de Externe de a aplica "sanctiuni tintite" persoanelor care sunt "responsabile de incalcarea drepturilor omului, violente si o utilizare excesiva a fortei", in urma confruntarilor care s-au soldat cu zeci de morti si sute de raniti la Kiev.

Initial aceste sanctiuni vor consta doar in blocarea averilor si nu in interdictia acordarii de vize de calatorie in UE, cum se preconiza la inceput.

Pe lista europeana s-ar putea afla si numele fostului presedinte Viktor Ianukovici, potrivit unei surse diplomatice.

Elvetia a decis deja sa blocheze, incepand de la 28 februarie, averile lui Viktor Ianukovici si altor 19 reprezentanti ai fostului regim, inclusiv ministri si fiul fostului presedinte ucrainean, Aleksandr Ianukovici, a carui avere este estimata la peste 500 de milioane de dolari si care detine, in Elvetia, o firma de comert specializata in vanzarea de carbune ucrainean.

UE a amenintat totodata ca va adopta "sanctiuni tintite" si impotriva unor oficiali rusi, in cazul in care nu sunt adoptate "masuri rapide si concrete de dezescaladare" in Crimeea, pana la summitul european de joi.