"I-am prezentat miercuri seară demisia din funcţia de comisar european preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen", a făcut cunoscut Phil Hogan într-un comunicat.

"A devenit din ce în ce mai clar că această controversă legată de recenta mea vizită în Irlanda a început să deturneze atenţia de la munca mea în calitate de comisar european şi ar fi discreditat munca mea în lunile cheie ce vor urma", marcate în special de negocierile privind un acord post-Brexit cu Regatul Unit, a adăugat el.

Phil Hogan a prezentat din nou scuze, subliniind încă o dată că el consideră că s-a supus regulilor sanitare. "Este important să spun că nu am încălcat legea. Ca reprezentant public, ar fi trebuit să fiu mai riguros în respectarea regulilor COVID", a insistat el.

La presiunea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Phil Hogan a descris marţi, într-un comunicat de patru pagini, faptele şi gesturile sale din timpul vizitei în Irlanda, din perioada 31 iulie-21 august.

Bazându-se pe testul negativ la COVID-19, el s-a apărat că ar fi încălcat carantina de două săptămâni la care era supus după sosirea în ţară.

El a recunoscut, totuşi, că ''nu ar fi trebuit să participe la această cină'', organizată pentru marcarea a 50 de ani ai clubului de golf al parlamentului irlandez, cu 82 de invitaţi. Acest caz a dus la mai multe demisii, printre care cea a ministrului irlandez al agriculturii Dara Calleary.

De asemenea, Phil Hogan a fost surprins de un poliţist vorbind la telefon în timp ce conducea automobilul, cu două zile înaintea cinei respective.

Phil Hogan deţinea unui din posturile cheie cele cele mai vizibile ale Comisiei Europene. Plecarea sa are loc în cel mai prost moment, în timp ce relaţiile comerciale ale UE şi Statele Unite, dar şi cu China sunt extrem de tensionate.

Demisia, relativ rară, a unui comisar european este, totuşi, o chestiune delicată întrucât afectează ansamblul echilibrului geografic şi politic pe care se bazează Comisia Europeană. Fiecare ţară dispune de un post de comisar european.