Uniunea Europeana a acordat Ciprului termen pana luni sa respecte conditiile pentru deblocarea unui pachet de imprumuturi externe. In caz contrar, bancile tarii ar pierde accesul la lichiditate de urgenta de la Banca Centrala Europeana, situatie care probabil ar impinge institutiile de credit in faliment, iar Cipru in afara zonei euro.

Un acord incheiat la sfarsitul saptamanii trecute de Cipru si statele din zona euro a fost respins categoric de Parlamentul de la Nicosia, intrucat statul ar fi trebuita sa obtina 5,8 miliarde de euro din taxarea depozitelor pentru a primi imprumuturi de 10 miliarde de euro de la statele din uniunea monetara.

"Consideram ca in absenta unei surse alternative de capital si finantare pentru stat, creste riscul", se arata intr-un comunicat al S&P.

Eurogroup a cerut joi Ciprului sa prezinte un nou plan pentru incadrarea in obiectivele impuse de statele din zona euro.

Guvernul cipriot a transmis joi in Parlament mai multe legi, intre care restructurarea sectorului bancar si infiintarea unui fond de solidaritate nationala, bazat pe venituri din explotarea resurselor energetice, obligatiuni si alte active.