• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Angela Merkel preseaza Ucraina sa aleaga mai repede noul guvern

Angela Merkel preseaza Ucraina sa aleaga mai repede noul guvern

Cancelarul german Angela Merkel a indemnat Ucraina sa avanseze in privinta formarii noului guvern si efectuarii reformei constitutionale, dupa ce a avut intrevederi, luni, cu doi lideri ai opozitiei ucrainene, relateaza AFP.

"Acordul cu privire la amnistierea manifestantilor este un paz pozitiv. Acum el nu trebuie sa se opreasca aici. Este vorba de a avansa energic in privinta formarii Guvernului si reformei constitutionale", a declarat Merkel, citata intr-un comunicat.
"Germania si UE vor face orice pentru a contribui la o solutionare pozitiva a crizei", a oferit asigurari cancelarul german, in urma unor intrevederi cu doi opozanti ucraineni, Vitali Kliciko si Arseni Iateniuk.
 
"Situatia ramane extrem de tensionata", a apreciat Merkel.
 
"Partenerii nostri europeni sunt pregatiti pentru un sprijin", a declarat Iateniuk, in cursul unei conferinte de presa, la Berlin, dupa intrevederea sa cu Merkel. El a evocat, in special, un sprijin financiar de 610 milioane de euro.
 
Vitali Kliciko si Arseni Iateniuk, un aliat al opozantei incarcerate Iulia Timosenko, au fost primiti luni de Merkel, in contextul in care puterea ucraineana se confrunta de aproape trei luni cu o miscare de contestatare fara precedent.
 
Vizita celor doi opozanti ucraineni la Berlin a avut loc cu o zi inainte de reluarea lucrarilor Parlamentului, care ar urma sa dezbata pe marginea unei reforme constitutionale, cerute de opozitie, care vrea reducerea puterilor prezidentiale.
 
Potrivit anturajului sau, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici ar putea sa prezinte inca de marti un nou premier, a carui nominalizare este asteptata atat de Moscova, cat si de Bruxelles.
 
Ucraina se confrunta cu o criza politica grava dupa ce Administratia Ianukovici a refuzat, in noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana, preferand apropierea de Rusia.

18 februarie 2014 08:55
Modifică setările cookies