Chisinaul cere ajutoare pentru fermierii afectati de embargoul impus de Rusia. UE va sustine R. Moldova in aplicarea Acordului de Asociere, afirma noua sefa a diplomatiei europene
Legume
Uniunea Europeana va sustine Republica Moldova in implementarea Acordului de Asociere, a declarat, luni, la Chisinau, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, aflata in prima vizita in strainatate de la desemnarea la conducerea diplomatiei europene, relateaza IPN, in pagina electronica.
"Cu siguranta, trebuie sa reconfirmam alegerea pro-europeana, care este o alegere pro-cetateni. Simbolismul este foarte important, dar sunt importante realizarile si rezultatele concrete", a afirmat Federica Mogherini, potrivit Mediafax.
Intr-o intrevedere cu premierul Iurie Leanca, Federica Mogherini a afirmat ca "Republica Moldova este un exemplu pentru statele cu aspiratie europeana, pentru ca a ales calea de a merge spre Vest si, in acelasi timp, opteaza pentru pastrarea unor bune relatii cu Estul", arata un comunicat al Guvernului de la Chisinau.
Pe fondul embargoului impus de Rusia asupra importurilor de fructe si legume din Republica Moldova, ministrii de Externe din UE au fost intampinati la Chisinau cu mere, relateaza Jurnal de Chisinau. De asemenea, la Palatul Republicii, unde a avut loc reuniunea, a fost instalat un mar gigantic.
Chisinaul solicita UE compensatii pentru fermierii afectati de embargoul impus de Rusia
Premierul Iurie Leanca a insistat asupra necesitatii unor compensatii din partea UE pentru fermierii moldoveni afectati de embargoul impus de Rusia importurilor de fructe si legume, intr-o intalnire cu Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere, se arata un comunicat emis de Guvern.
Premierul moldovean si comisarul Fule s-au intalnit luni, la Chisinau, cu prilejul reuniunii Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova. Asistenta financiara europeana pentru fermierii moldoveni a fost printre temele discutate de cei doi oficiali, potrivit comunicatului.
Leanca a declarat ca Republica Moldova are in vedere masuri pentru a ajuta producatorii agricoli sa-si exporte productia pe piata europeana. "In acest sens, Romania si Polonia sunt primele state din Uniunea Europeana care si-au deschis pietele pentru fermierii moldoveni", a declarat seful Executivului de la Chisinau.
La randul sau, Füle a declarat ca va lua in calcul posibilitatea unei asistente financiare europene pentru producatorii agricoli din Republica Moldova.
Rusia a impus la 18 iulie un embargo asupra importurilor de fructe si legume moldovenesti, iar din 1 septembrie a introdus taxe vamale pentru importurile unor produse provenind din Republica Moldova. Masura a fost decisa dupa ce Chisinaul a semnat la 27 iunie Acordul de Liber Schimb cu UE, care, potrivit Moscovei, ameninta securitatea Uniunii Vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan).
Rusia a introdus de la 31 august taxe vamale la importul a 19 produse din R. Moldova, intre care carne, grau, zahar, legume, bauturi alcoolice si mobila. Aceste produse erau scutite de taxe la import in baza unui acord bilateral de comert liber, potrivit IPN.
Restrictiile impuse de Moscova la importul de fructe moldovenesti sunt legate de riscul reexportarii de marfuri din Uniunea Europeana, dupa ce Chisinaul a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, a declarat recent vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Autoritatile de la Chisinau au afirmat insa in mai multe randuri ca motivele acestor restrictii sunt mai mult de natura politica decat economica.
Pe acelasi subiect: