Efectele embargoului rusesc. Agricultorii vor arunca mii de tone de rosii si castraveti. Preturile s-au prabusit cu 70% in doar o saptamana
Agricultorii se pregatesc sa arunce mii de tone de rosii si castraveti, pe care nu reusesc sa le vanda, pentru ca preturile s-au prabusit cu 70%. Embargoul rusesc impotriva importurilor din Uniunea Europeana a facut ca legumele si fructele destinate rusilor sa inunde acum celelalte tari europene. Cumparatorul roman ar putea castiga pe termen scurt, prin ieftinirea masiva a legumelor, dar multi producatori vor da faliment.
La serele din Popesti-Leordeni, depozitele frigorifice pline ochi si castravetii abia recoltati nu mai au loc decat afara, iar la temperaturile de acum se vor strica in cateva zile.
Cristi Rusu, presedinte Hortifruct: "Sunt zeci, sute de tone care ajung pe zi in depozit si care in momentul de fata nu stiu ce destinatie vor lua. Mai mult ca sigur vom arunca ce este aici".
Producatorii spun ca de cand a fost anuntat embargoul rusesc marile magazine si-au redus comenzile.
Cristi Rusu, presedinte Hortifruct: "Comenzile de la supermarketuri sunt din ce in ce mai mici. Dau comenzi, dar s-au diminuat foarte mult, fiecare asteapta sa vada ce se va intampla, ce urmari va avea acest blocaj, acest embargou impus de Rusia."
Dumitru Daniel Botanoiu, secretar de stat Ministerul Agriculturii: "Sa fim seriosi. Consumatorul este acelasi, el are acelasi consum de zi cu zi, daca nu mai consuma de la ei, inseamna ca ei aduc din alta parte - asta trebuie sa vedem ce s-a intamplat."
Si patronii standurilor de legume-fructe din piata de gros se plang de prabusirea vanzarilor.
Agora Voicu: "In ultimii 15 ani de cand lucrez in piata de gros este cea mai grea vara pe care am putut sa o resimt. Vanzarile au scazut 70% fata de anii precedenti."
Producatorii romani spun ca in doar o saptamana preturile au scazut cu 70%.
Astfel kilogramul de rosii il vindeau cu 3 lei in iulie, iar acum nu gasesc clienti nici cu un leu. Aceeasi problema exista in toate tarile, asa ca joi Comisia Europeana va discuta acordarea de compensatii.
Dumitru Botanoiu: "La nivelul Comisiei Europene noi am solicitat sa se despagubeasca pierderile de venit si sa avem in vedere si producatorii persoane fizice care nu fac parte dintr-o organizatie profesionala. Vom vedea joi ce va decide Comisia Europeana."
Uniunea Europeana are un fond de peste 400 de milioane de euro pentru astfel de situatii de criza.