In 2015, investitorii chinezi au cheltuit aproximativ 12,7 miliarde dolari canadieni (9,6 miliarde dolari SUA) pe achizitii imobiliare in orasul din vestul Canadei sau 33% din vanzarile totale de 38,5 miliarde dolari canadieni, scrie Agerpres.

In Toronto, ei au reprezentat 14% din achizitii, sau aproximativ noua miliarde dolari canadieni din totalul tranzactiilor de 63 miliarde dolari canadieni. Analistii de la Banca Nationala a Canadei au compilat datele prin extrapolarea unui studiu publicat de Financial Times.

Datele de la Banca Nationala a Canadei vin dupa ce Guvernul federal a prezentat marti bugetul si a anuntat ca va cheltui 500.000 dolari canadieni pentru a stimula cetatenii straini sa achizitioneze locuinte.

Vancouver a fost mult timp tinta criticilor din sectorul imobiliar care sustin ca cetatenii straini, din care multi achizitioneaza locuinte doar ca investitii si nu locuiesc in ele, au provocat cresterea preturilor astfel incat localnicii nu-si mai permit sa cumpere si s-au creat orase fantoma in suburbii.

Canada Mortgage & Housing Corp, agentia guvernamentala care se ocupa de locuinte, incearca sa gaseasca metode pentru a determina numarul de cetateni straini care achizitioneaza locuinte in statul canadian.

Pretul mediu al unei locuinte in Vancouver a urcat in februarie cu 30%, la 1,8 milioane dolari canadieni, comparativ cu perioada similara din 2015, deoarece vanzarile au crescut cu 37%, conform datelor agentiilor imobiliare.