Acordul comercial semnat în Asia acoperă peste două miliarde de locuitori, respectiv circa o treime din populaţia lumii, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Rod a opt ani de tratative, Parteneriatul regional economic global (RCEP) a fost semnat în finalul summitului online al ASEAN (Asociaţia statelor din Asia de sud-est), organizat începând de joi de Hanoi, Vietnamul asigurând preşedinţia prin rotaţie a forului.

Acordul vizează crearea unei uriaşe zone de liber schimb între zece state din ASEAN - Indonezia, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine, Vietnam, Myanmar, Cambodgia, Laos şi Brunei - şi China, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.

Citește și: Ce transportă zecile de supertancuri petroliere care pleacă din China către Europa în plină pandemie

RCEP "consolidează ambiţiile geopolitice regionale mai vaste ale Chinei privind noul Drum al mătăsii (Belt and Road Initiative)", ca un "element complementar" al acestui instrument cheie al strategiei Beijingului de a-şi extinde influenţa pe plan global, a apreciat Alexander Capri, profesor la Business School a Universităţii Naţionale din Singapore.

"În circumstanţele mondiale actuale, faptul că RCEP a fost semnat, după opt ani de negocieri, aduce o rază de lumină şi speranţă în mijlocul norilor", a comentat după semnarea virtuală a pactului premierul chinez Li Keqiang.

Acest lucru "arată clar că multilateralismul este calea corectă şi reprezintă direcţia bună pentru economia mondială şi progresul umanităţii", a adăugat el.

RCEP, ale cărui membre reprezintă 30% din PIB-ul mondial, va fi "o etapă majoră în liberalizarea comerţului şi investiţiilor" în regiune, potrivit lui Rajiv Biswas, economist şef pentru Asia şi Pacific al companiei de consultanţă IHS Markit.

Pactul va intra în vigoare după ratificarea sa de către şase state membre ale ASEAN şi trei alte state.

Semnarea acordului intervine în contextul unei grave crize economice din cauza pandemiei de COVID-19 pentru cele zece state semnatare din ASEAN şi care au mari aşteptări de la RCEP, ce ar urma să le susţină economiile prin ieftinirea exporturilor şi să faciliteze operaţiunile companiilor printr-o armonizare a procedurilor.

"COVID-ul a amintit regiunii de ce este important comerţul şi guvernele vor mai mult ca oricând să aibă o creştere economică pozitivă", a comentat Deborah Elms, director executiv la Asian Trade Center, societate de consultanţă din Singapore.

Şi India urma să se alăture acestui pact comercial fără precedent, dar anul trecut a decis să se retragă, de teamă că piaţa sa va fi inundată de produse chinezeşti ieftine.

RCEP este considerat un mijloc de extindere a influenţei Chinei în plan regional şi de a stabili regulile, după anii de pasivitate din partea Statelor Unite conduse de Donald Trump. În ianuarie 2017, acesta a retras SUA din proiectul concurent, Tratatul de liber-schimb transpacific (TPP), promovat de predecesorul său democrat Barack Obama.

Preşedintele ales Joe Biden s-ar putea arăta în schimb mai angajat în regiune, aşa cum a fost Obama, consideră analiştii.