Cum resimt rusii costurile anexarii Crimeei de catre Moscova. Marturisiri sub anonimat
Anexarea Crimeei de catre Rusia, sarbatorita cu fast in Piata Rosie la un an de la producerea ei, a adus multe probleme pentru cetatenii rusi, confruntati cu deprecierea rublei, si a tensionat puternic climatul international, generand o situatie care poate escalada periculos in orice moment.
Un barbat care nu a vrut sa isi dezvaluie numele real si care s-a autointitulat Max a vorbit pentru BBC News Online despre aceste probleme.
El lucreaza ca expert IT la o companie straina din Moscova si este una dintre miile de persoane care si-au facut credite in dolari in ultimii ani, pentru a-si cumpara locuinte.
In ultimele 12 luni, rubla s-a depreciat puternic in fata dolarului din cauza scaderii pretului petrolului si a sanctiunilor impuse de Statele Unite si Uniunea Europeana, ca raspuns la anexarea Crimeei si comportamentul Rusiei in estul Ucrainei.
Aceasta depreciere a dublat valoarea ratei lunare a lui Max, care trebuie sa plateasca acum mai mult decat castiga. Singurul motiv pentru care nu si-a pierdut inca locuinta in favoarea bancii este ca are si un al doilea loc de munca si pentru ca sotia sa este si ea salariata.
Altii se tem de cresterea accentuata a preturilor din ultimul an. Inflatia a ajuns in prezent la aproximativ 17% comparativ cu 11,4% in martie 2014. Pretul alimentelor va continua cel mai probabil sa creasca, partial si din cauza deciziei Kremlinului din vara de a interzice unele importuri de alimente din tarile care au impus sanctiuni Rusiei.
Un sondaj de opinie, realizat de Centrul Levada, arata o crestere accentuata a numarului de persoane care afirma ca inflatia este principala lor preocupare. 82% dintre rusi se declara ingrijorati din cauza inflatiei, 43% din cauza saraciei si 38% din cauza somajului.
Dar aceasta nu este singura problema aparuta dupa anexarea Crimeei de catre Kremlin. Pe plan international, relatiile Rusiei cu Occidentul au ajuns la cel mai scazut nivel de la destramarea Uniunii Sovietice, in urma cu 25 de ani. Nemultumirea Occidentului fata de decizia Moscovei de a trimite trupe in teritoriul ucrainean nu a dus numai la sanctiuni, ci si la consolidarea prezentei NATO in tarile membre vecine cu Rusia.
La inceputul lunii martie, armata americana a inceput sa trimita tancuri si alte vehicule militare in tarile baltice si Polonia. Ele fac parte dintr-un exercitiu militar de amploare desfasurat in regiune, care implica 4.000 de militari din noua tari membre NATO, inclusiv Statele Unite. Dar ulterior exista intentia de a se pastra echipamentul in regiune. Americanii sustin, de asemenea, ca ajuta la construirea capacitatii statelor non-membre NATO, precum R.Moldova sau Georgia, de a se autoapara.
Una dintre cele mai mari temeri ale Rusiei era ca va fi incercuita de NATO, asa ca, inevitabil, raspunsul Moscovei a fost o masiva etalare de forte terestre, navale si aeriene ale armatei sale. Toate aceste evenimente creeaza o situatie care poate escalada periculos.