• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Putin sustine ca Rusia era pregatita sa-si puna armamentul nuclear in alerta pentru Crimeea. Eram pregatiti sa murim

Putin sustine ca Rusia era pregatita sa-si puna armamentul nuclear in alerta pentru Crimeea. "Eram pregatiti sa murim"

Rusia era pregatita sa-si puna armamentul nuclear in alerta in timpul tensiunilor de anul trecut din Peninsula ucraineana Crimeea, in contextul indepartarii de la putere a fostului presedinte prorus Ianukovici, a declarat Vladimir Putin, relateaza AP, potrivit Mediafax.

De asemenea, Putin a revenit si a elaborat pe tema recunoasterii, anterior, a faptului ca militarii bine inarmati, fara insemne, care au preluat controlul asupra instalatiilor militare din Crimeea erau militari rusi.
 
Comentariile pe care presedintele rus le face in acest documentar - difuzat duminica de televiziunea de stat - releva amploarea panicii care a cuprins Moscova in saptamanile ce au urmat indepartarii de la putere a lui Ianukovici, in februarie 2014, dupa luni de proteste de strada care deveneau tot mai violente.
 
Dupa ce Ianukovici a fugit de la Kiev, aparand ulterior ulterior in Rusia, miscarea separatista s-a intensificat puternic in Crimeea, o peninsula la Marea Neagra cu populatie majoritar rusofona. Fortele ruse au preluat controlul asupra instalatiilor militare ucrainene din peninsula si a fost anuntat in pripa un refrendum asupra despartirii de Ucraina. Insa referendumul, denuntat ferm de catre Occident ca ilegitim, s-a pronuntat masiv pentru secesiune. Rusia a anexa Crimeea pe 19 martie 2014.
 
In acest documentar, care marcheaza un an de la referendum, Putin afirma despre situatia pregatirii nucleare de razboi ca "eram pregatiti sa murim". Crimeea "este teritoriul nostru (din punct de vedere) istoric. Acolo traiesc rusi. Ei erau in pericol. Nu putem sa-i abandonam", adauga el.
 
Aceste declaratii au fost preluate pe site-ul radioteleviziunii ruse dupa ce au fost transmise in Extremul Orient rus si inainte ca documentarul sa fie difuzat la Moscova.
 
Putin mai spune ca planificarea unei operatiuni in Crimeea a inceput imediat dupa fuga lui Ianukovici.
 
"Nu ne-am gandit niciodata sa despartim Crimeea de Ucraina pana in momentul in care au inceput aceste evenimente, (iar) Guvernul a fost rasturnat", afirma el, reiterand versiunea rusa despre protestele violente, potrivit careia Ianukovici a fost victima unei lovituri de stat.
 
El spune ca a cerut sa fie efectuat un "sondaj de opinie aplicat" asupra intentiei locuitorilor din peninsula de a ramane in cadrul Ucrainei. insa nu ofera detalii despre felul in care a fost realizat acest sondaj, subliniind doar ca "a devenit clar ca 75% din populatie dorea sa se alature Rusiei".
 
Moscova a dezmintit, initial, ca fortele care nu purtau insemne si care au preluat controlul in Crimeea ar fi fost ruse, insa Putin a recunoscut ulterior acest lucru. In documentarul de duminica, el afirma ca a ordonat Ministerului rus al Apararii sa mobilizeze trupe din cadrul fortelor speciale de informatii, puscasi marini si parasitisti, "sub acoperirea consolidarii protectiei instalatiilor noastre militare".
 
Flota rusa la Marea Neagra isi are cartierul general in Crimeea. Ea si-a pastrat bazele din peninsula dupa prabusirea fostei Uniuni Sovietice, in baza unui acord cu Ucraina.
 
Insa Putin afirma, in documentar, ca trupele nu au fost trimise din Rusia in Crimeea, desi Camera superioara a Parlamentului rus a autorizat o asemenea actiune, si adauga ca numarul militarilor rusi din peninsula nu a depasit niciodata 20.000, conform prevederilor acordului cu privire la mentinerea Flotei la Marea Neagra acolo.
 
Putin a declarat, de asemenea, ca fortele ruse l-au ajutat pe Ianukovici sa fuga din Rusia.

15 martie 2015 20:17
Modifică setările cookies