Ce se va intampla cu pretul petrolului anul viitor
Pretul titeiului se va stabiliza anul viitor si va ramane asa o perioada indelungata, a afirmat secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, potrivit RIA Novosti.
"Preturile se vor stabiliza in 2016. Pe termen lung, ne asteptam la stabilitate pe piata titeiului. Toti am avut de suferit din cauza instabilitatii pietei si a volatilitatii pretului la titei", a declarat seful OPEC, la Moscova.
El a explicat ca Rusia si OPEC au aceleasi obiective, de a mentine piata petrolului echilibrata si stabila.
"Piata mondiala a titeiului este afectata de diversi factori politici. In special acordul cu Iranul, consecintele sale, vor afecta piata", a explicat Novak, transmite Agerpres.
Dupa mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul si statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta si Germania) au ajuns in 14 iulie la un acord cuprinzator, care pune capat preocuparilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. O serie de sanctiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Eliminarea lor va permite Iranului, tara ale carei rezerve de petrol se situeaza pe locul patru la nivel mondial, sa-si reia treptat exporturile de petrol.
Joi, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in septembrie era in crestere, la 53,38 dolari, in timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de titei light sweet crude (WTI) se tranzactiona 48,70 dolari.
In iunie, ministrii din tarile membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis sa mentina plafonul oficial de productie al cartelului la 30 de milioane de barili pe zi. In conditiile in care pretul petrolului si-a revenit cu aproape o treime dupa ce, in ianuarie, a coborat pana la 45 de dolari per baril, cel mai mic pret din ultimii sase ani, ministrii OPEC au considerat ca nu exista motive sa modifice o strategie care pare sa fi relansat consumul mondial si a pus o frana in calea progreselor realizate de SUA in domeniul petrolului si gazelor de sist.
Cele 12 state membre ale OPEC furnizeaza aproximativ o treime din productia mondiala de petrol.