China a devansat SUA. Este cel mai mare importator de petrol din lume, in pofida incetinirii economiei. Ce inseamna aceasta schimbare in top la nivel mondial
China a devansat SUA si a devenit cel mai mare importator mondial de petrol in aprilie. Achizitiile sale de titei ar urma sa se mentina la un nivel sustinut, in pofida incetinirii economiei, cu consecinte de amploare pentru piata mondiala a petrolului si materiilor prime.
Conform calculelor Reuters, citate de Agerpres, in aprilie 2015, China a importat o cantitate record de aproape 7,4 milioane barili de petrol pe zi, ceea ce o plaseaza in fata SUA( 7,2 milioane barili pe zi).
Chiar daca statul chinez va reveni pe doi in lunile urmatoare, este clara tendinta de a detrona SUA.
China este deja cel mai mare consumator mondial de energie, iar petrolul este de departe cea mai mare piata energetica. Acum va fi cel mai mare utilizator pentru aproape toate materiile prime, incluzand carbunele, minereul de fier si majoritatea metalelor, cu consecinte de amploare pentru reorientarea pietelor dinspre Vest spre Est.
"Calitatea de cel mai mare importator mondial de petrol ar trebui sa dea Chinei o putere de cumparare mai mare. Angajamentul Chinei in Orientul Mijlociu va continua sa se modifice si nu va mai fi un jucator minor", a declarat Philip Andrews-Speed, director de studii privind securitatea energetica la Universitatea din Singapore.
"Nu numai ca devine China mai importanta pentru Orientul Mijlociu, ci si Orientul Mijlociu devine mai important pentru China comparativ cu alte tari care importa mai putin petrol", a adaugat Andrews-Speed.
Timp de un deceniu, producatorii de petrol au fost nevoiti sa-si modifice rutele comerciale, in conditiile in care importurile SUA au scazut de la peste 10 milioane barili pe zi la aproximativ 7 milioane, in timp ce importurile Chinei au crescut de sapte ori.
Transformarea Chinei in cel mai mare importator mondial de petrol afecteaza si tranzactiile cu titei. In mod traditional, piata titeiului a fost dominata pe partea de cumparare de mari companii petroliere occidentale de genul ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Chevron sau BP, alaturi de mari companii de trading occidentale precum Vitol si Mercuria. In prezent, traderii chinezi joaca un rol din ce in ce mai activ, iar firme cum ar fi Unipec sau China Oil, diviziile de trading ale marilor companii petroliere chineze Sinopec si PetroChina, au intrat pe pietele petroliere intr-o maniera fara precedent.