SUA au detronat Rusia si au devenit cel mai mare producator mondial de petrol si gaze naturale. Situatia Romaniei
Statele Unite ale Americii au devenit cel mai mare producator mondial de petrol si gaze naturale, devansand Rusia. Potrivit BP, aceasta este dovada modului in care exploatarea gazelor si petrolului de sist in SUA a modificat piata energetica globala, noteaza Bloomberg.
In 2014, productia de petrol a SUA a ajuns la un nivel record de 1,6 milioane de barili pe zi. De asemenea, a crescut si productia de gaze naturale a Americii, care a trecut in fata Rusiei, in calitate de producator de hidrocarburi.
"Asistam la un transfer de stafeta in topul marilor furnizori globali de energie. Implicatiile evolutiei sistului in SUA sunt profunde", a declarat economistul sef al BP, Spencer Dale, potrivit Agerpres.
Cresterea productiei de petrol si gaze a modificat in mod profund economia americana. Combustibilii ieftini au dus la o revenire a industriei manufacturiere in SUA, tara care a produs anul trecut 90% din energia pe care a consumat-o.
Rusia a fost responsabila in 2014 pentru 12,7% din productia mondiala de petrol, 16,7% din productia mondiala de gaze naturale si 4,3% din productia mondiala de carbune. In total, Rusia a fost al treilea mare producator mondial de combustibili fosili, dupa China si SUA.
In 2014, consumul de energie in China a avut cea mai mica crestere de dupa criza fianciara asiatica de la finele anului 1990, pe masura ce economia a incetinit, iar autoritatile de la Beijing au inceput sa reduca dependenta de industria grea.
"Cresterea inregistrata de unele sectoare industriale cu cel mai mare consum de energie, precum otelul si cimentul, care au inflorit in timpul industrializarii rapide a Chinei, a intrat practic in colaps in 2014", a apreciat Spencer Dale.
Raportul BP arata ca Brazilia si Canada au inregistrat si ele productii record de titei anul trecut, ceea ce a obligat OPEC sa-si modifice strategia si sa renunte la sustinerea pretului in favoarea mentinerii cotei de piata.
Pe partea cererii de petrol, BP estimeaza ca tarile din afara OECD au fost responsabile in 2014 pentru aproape toata crestere consumului mondial de titei cu 800.000 barili pe zi. Consumul de petrol al Chinei a crescut cu 390.000 de barili pe zi, cea mai mare crestere din lume. In schimb, consumul de petrol in statele dezvoltate a scazut cu 1,2%, cea de a opta scadere in ultimii noua ani.
Productia de petrol a Romaniei, 0,1% din cea mondiala
Romania s-a situat anul trecut pe 9 in topul producatorilor de petrol din Europa si Eurasia, cu o productie de 85.000 barili pe zi, in scadere cu 2,1% fata de 2013, ceea ce reprezinta 0,1% din productia mondiala, conform statisticilor British Petroleum.
Productia totala de petrol in Europa si Eurasia s-a ridicat, in 2014, la 17,198 milioane barili pe zi, adica 19,8% din productia mondiala.
La nivel mondial, productia de petrol s-a cifrat la 88,673 milioane barili petrol pe zi, iar in Uniunea Europeana la 1,411 milioane barili petrol pe zi (1,6% din total).
Consumul de petrol in Romania a crescut in 2014 cu 7,5% fata de anul anterior, situandu-se la 187.000 barili pe zi (0,2% din consumul mondial).
Consumul mondial de petrol a totalizat 92,086 milioane barili petrol pe zi, iar in UE s-a situat la 12,527 milioane barili pe zi (14,1% din total).
Conform statisticilor BP, rezervele dovedite de petrol ale Romaniei se ridica la 600 de milioane de barili, fata de un miliard de barili la finele anului 1994. Europa si Eurasia detin 9,1% din rezervele totale de petrol.